Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stichting wil verstandelijk gehandicapten online

Mark van Dorresteijn
Veilig en passend internet voor alle cliënten in de verstandelijkgehandicaptenzorg. Dat is de doelstelling van de nieuwe stichting Theo is Online.
Stichting wil verstandelijk gehandicapten online

Het gaat de stichting niet alleen om toepassingen gericht op de zorg, maar juist ook om voorzieningen die puur zijn gericht op het welzijn of de participatie van de cliënt. “Het gaat erom dat we de positie van de cliënt versterken als persoon”, verklaart William Valkenburg, een van de oprichters. “Het is merkbaar dat een internetverbinding andere talenten naar boven haalt. Op dit moment gaat het er nog te vaak over of cliënten internettoegang moeten krijgen. Dat moet verschuiven naar hoe dat precies moet.”

Vertrouwen

Valkenburg legt uit dat verstandelijk gehandicapten vaak veel slimmer zijn dan wordt gedacht. Verstandelijk beperkten krijgen vaak niet het vertrouwen van begeleiders om op internet te mogen. “Begeleiders zijn bang dat zij naar foute websites surfen of met foute personen in aanraking komen. Natuurlijk gaat het soms niet goed en daar moet bijgestuurd worden. Maar het grootste deel van de tijd gaat het wel goed. Vergeten wordt dat het de begeleiders en cliënten heel veel kan opleveren. Het wordt zichtbaar dat clienten minder zorg vragen, zich minder vervelen en meer sociale contacten onderhouden met hun vrienden via social media. Maar dan moet ook deze groep wel aangesloten zijn op het internet.”

Veranderslag

Oprichters van Theo is Online zijn William Valkenburg en Marcel Mokveld. Zij waren samen bestuurlijk en operationeel verantwoordelijk voor het gezamenlijke internetbeleid van de Nederlandse Publieke Omroep. Komende maanden geven zij de stichting vorm en spreken zij met alle lagen binnen de VGZ. Valkenburg: “De eerste gesprekken zijn positief en we merken dat mensen graag mee willen werken. Daarentegen zijn er nog wel veel bezwaren. De grote beweging is nog niet op gang, het leunt nu vaak op individuen die internet regelen voor de cliënten en dat willen we veranderen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Reportage Theo is Online

Lees ook:

Cliënten Abrona krijgen draadloos internet

Arts volgt patiënt via internet

Erasmus MC promoot internetafspraken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.