Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stijging beleggingen zorgvastgoed

In zorgvastgoed werd in 2013 voor 120 miljoen euro belegd. Hoewel dit slechts 2 procent bedraagt van het totale investeringsvolume, is er sprake van een opmars van zorgvastgoed als beleggingscategorie. De verwachting is dat in 2017 825 miljoen wordt belegt in zorgvastgoed. Dat meldt vastgoedbureau DTZ Zadelhoff.
Stijging beleggingen zorgvastgoed
Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

Het is de verwachting dat van DTZ Zadelhoff dat de vraag naar beleggingen in zorgvastgoed het aanbod de komende jaren stijgt. Uit een enquête onder beleggers blijkt dat het verwachte investeringsvolume in zorgvastgoed in 2017 op 825 miljoen euro uitkomt.

Stijging

Jeroen de Bruijn, voorzitter Dagelijks Bestuur DTZ Zadelhoff: ‘Als de verwachtingen worden waargemaakt, zal daarmee het volume in vier jaar tijd zevenmaal hoger komen te liggen. Een belangrijke voorwaarde voor dit scenario is dat het aanbod vanuit de zorgsector beter aansluit bij de vraag van institutionele beleggers.’

Beleggingen

Slechts een beperkte groep beleggers heeft de interesse in zorgvastgoed al geconcretiseerd. De huidige dynamiek op de zorgvastgoedmarkt wordt vooral veroorzaakt door relatief kleine transacties. Van een volwaardige beleggingscategorie is in Nederland nu dan ook nog geen sprake. Veel vastgoed is in handen van de zorginstelling zelf of staat op de balans van corporaties. In de ons omringende landen is de scheiding tussen exploitatie en eigendom van vastgoed al veel langer doorgevoerd. Daar is zorgvastgoed uitgegroeid tot een volwaardige beleggingscategorie. Doordat veel beleggers niet bekend zijn met de sectorspecifieke kenmerken, het verschil tussen care en cure en het vaak specifieke vastgoed, wordt investeren in zorgvastgoed als een groter risico gezien dan investeren in andere vastgoedsegmenten.

Stabiel

Beleggers die al wel in zorgvastgoed investeren, beschouwen dit juist als een stabiele belegging die zorgt voor diversificatie van hun vastgoedportefeuilles. ‘De partijen die al actief zijn op de beleggingsmarkt van zorgvastgoed zijn enkele grotere Nederlandse institutionele beleggers en fondsen die de markt actief benaderen en kennis hebben van het exploiteren van zorg’, aldus De Bruijn.

Buitenlandse investeerders

Wat verder opvalt is dat er een groeiende interesse is van buitenlandse investeerders en family offices. Het is de verwachting dat deze laatste twee doelgroepen tot 2018 goed zijn voor 30 procent van het totaal in zorgvastgoed geïnvesteerde volume.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.