Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stijging digitale verpleegkundige overdrachten

Het aantal digitale verpleegkundige overdrachten is met 10 procent gestegen ten opzichte van 2014. Dit blijkt uit het onderzoek naar de verpleegkundige overdracht onder ruim 340 respondenten, uitgevoerd door Nictiz en V&VN in de eerste twee kwartalen van 2017.
ziekenhuisssss400.jpg

Hoewel het aantal overdrachten is gestegen ervaren meer respondenten dan in 2014 problemen met de uitwisseling tussen systemen. Eenduidig vastleggen van gegevens kan dit verbeteren, aldus NictiZ. ‘Standaardisering van verpleegkundige gegevens helpt bij het eenduidig en eenmalig vastleggen van gegevens en de onderlinge uitwisseling ervan. Hierdoor nemen de administratieve lasten en de kans op fouten af. Het belang van standaardisatie wordt onderstreept door de respondenten, bijna 90 procent van de respondenten geeft aan standaardisatie van verpleegkundige gegevens belangrijk te vinden.’

Gestandariseerde gegevens
De informatiestandaard eOverdracht, die Nictiz in samenwerking met V&VN en Actiz heeft ontwikkeld, heeft in de afgelopen jaren bij de respondenten steeds meer bekendheid gekregen. ‘In de dagelijkse zorgpraktijk valt echter nog veel te winnen op dit gebied’, schrijft Nictiz, ‘want maar ongeveer de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan zeker te weten dat in het dossier met gestandaardiseerde gegevens wordt gewerkt.’

eOverdracht
Om het digitaal uitwisselen en standaardisering van verpleegkundige gegevens in de praktijk verder te brengen, is de respondenten gevraagd wat hiervoor nodig is. Hieruit komt vooral naar voren dat meer bewustwording nodig is bij het management van instellingen over de voordelen van digitale uitwisseling en standaardisatie, zoals tijdswinst en minder fouten. Ook vinden de respondenten het belangrijk dat er meer aandacht is voor het werken met ICT en standaardisatie in de verpleegkundige opleiding en tijdens bij- of nascholing. In het rapport zijn op basis van de input en wensen van de doelgroep een zestal randvoorwaarden geformuleerd om de informatiestandaard eOverdracht verder uit te rollen.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.