Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop geldklopperij aanbieders soa-tests’

Huisarts en hoogleraar soa en hiv Jan van Bergen wil dat dure soa-tests verdwijnen. De prijs van een chlamydiatest bij de huisarts varieert van 40 tot 300 euro. Het is de taak van de overheid en verzekeraars om in te grijpen in de geldklopperij en zakkenvullerij door aanbieders van de tests, stelde Van Bergen.
'Stop geldklopperij aanbieders soa-tests'
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Laboratoria, waar dechlamydiatestsworden onderzocht, rekenen volgens Van Bergen exorbitante bedragen. ‘Zo’n geautomatiseerde test zou eerder 15 dan 40 of 50 euro moeten kosten, laat staan 300’, zegt Van Bergen, die ook programmaleider is bij expertisecentrum Soa Aids Nederland

Hoge kosten

Sommige labs rekenen echter de prijs van een handmatig proces, of testen ongevraagd ook op andere soa’s, waardoor de prijzen omhoogschieten. Van Bergen noemt het een extra makkelijke bron van inkomsten voor een lab, zonder dat daar extra werk tegenover staat.

De huisarts ziet dat er nu mensen zijn die er vanwege de hoge kosten voor kiezen zich niet te laten testen. Die kosten kunnen flink drukken op de eigen bijdrage. Door met de ziekte rond te blijven lopen, lopen ze risico op complicaties en verdere verspreiding. ‘Of ze kiezen voor goedkopere, onbetrouwbare doe-het-zelftesten’, stelt Van Bergen.

Soa-poli’s

De dure tests leiden bovendien tot onnodige kostenstijgingen in de zorg, die hij schat op tientallen miljoenen per jaar. Ten slotte zullen steeds meer mensen zich wenden tot de soa-poli’s van de GGD, waar de soa-tests gratis zijn. Maar hiervoor zijn die poli’s niet bedoeld, benadrukt Van Bergen. ‘Ze zijn er voor risicogroepen en aanvullend op de huisartsenzorg.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.