Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stoppen maagoperaties Scheper is verstandig’

Mark van Dorresteijn
Patiëntenorganisaties noemen het besluit van het Scheper Ziekenhuis in Emmen om definitief te stoppen met maagoperaties verstandig. Dat laten verschillende patiëntenorganisaties weten.
'Stoppen maagoperaties Scheper is verstandig'

Het ziekenhuis stuurde dinsdag een brief aan de circa tweeduizend patiënten die op de wachtlijst staan of nazorg krijgen in verband met een maagband- of maagverkleiningsoperatie dat de afdeling met ingang van 1 januari 2011 wordt gesloten.

Kwaliteitsgarantie

“Kennelijk vonden ze zelf dat de kwaliteit niet goed genoeg kon worden gegarandeerd”, zegt woordvoerster Marjolein de Booys van de NPCF, de landelijke koepel van patiëntenorganisaties. “Het gaat om heel complexe ingrepen. Het ziekenhuis had zich eerder moeten afvragen of er genoeg expertise in huis was.”

Overgewicht Groningen en Drenthe

Zorgbelang Drenthe, de provinciale koepel van patiëntenorganisaties, reageert in dezelfde lijn. “Als je twijfelt aan de kwaliteit die je kunt bieden, dan kun je het beter niet doen”, zegt woordvoerder Sven Romkes. Maar de Drentse koepel maakt zich ook zorgen. “Nergens in Nederland is zo veel ernstig overgewicht als in Groningen en Drenthe”, zegt Romkes.

Sterfgevallen

Maagband- of maagverkleiningsoperaties (de zogeheten bariatrische chirurgie) worden uitgevoerd bij mensen met ernstig overgewicht en bij wie een dieet niet meer helpt. Vanaf 2006 zijn enkele honderden van deze patiënten in Emmen geopereerd. Het ziekenhuis schortte de operaties vorig jaar oktober op na zeven sterfgevallen van patiënten die onder behandeling waren van chirurg Nick R. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Scheper Ziekenhuis stopt met maagverkleining

Scheper ziekenhuis ontslaat maagchirurg

Scheper Ziekenhuis presenteert rapport maagarts

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.