Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stormloop op betaald zij-instroomtraject

Het zij-instroomprogramma van Spaarne Gasthuis, Zorgbalans en LOI voor de mbo-verpleegkundeopleiding blijkt veel belangstelling te wekken. Mensen werkzaam in andere sectoren kunnen de overstap naar de zorg nu ook maken.
Leer Werktraject Verpleegkunde
Foto: Miriam Dörr/AdobeStock

De voorlichtingsavonden van de zorginstellingen over zij-instroomtrajecten voor mbo-verpleegkundigen trokken honderden belangstellenden. De aanmeldingssite is inmiddels gesloten vanwege grote toeloop.

Drempels wegnemen

Het salaris van veelal mensen die switchen van een baan uit een andere sector naar een baan in de zorg wordt betaald door de zorginstellingen. Deelnemers betalen alleen het voortraject van de studie. Studenten krijgen na het voortraject en een selectiemoment een leer-arbeidsovereenkomst.

Nieuw segment

‘Op deze manier worden drempels om van baan te veranderen beslecht’, zegt een woordvoerder van de LOI, de opleider binnen het samenwerkingsverband. ‘We boren een heel nieuw segment aan binnen de arbeidsmarkt, want eerder was het voor deze mensen niet mogelijk om van baan te veranderen. Het lukt alleen als zij hun normale maandlasten kunnen blijven betalen.’
Tijdens de studie werken de studenten zowel in de thuiszorg, de ouderenzorg als in het ziekenhuis. Dat zou de samenwerking tussen zorginstellingen moeten bevorderen.

Grote tekorten

De tekorten op de arbeidsmarkt in de zorgsector zijn groot. De verwachting is dat het tekort over en aantal jaar oploopt naar 100.000 tot 125.000 professionals. Het kabinet stelt 347 miljoen euro ter beschikking om het personeelstekort op te lossen. Het samenwerkingsverband van Zorgbalans, Spaarne Gasthuis en LOI maakt geen onderdeel uit van dit actieprogramma ‘werken in de zorg’.

Prachtig vakgebied

Peter van Barneveld, bestuursvoorzitter Spaarne Gasthuis: ‘Net als in de rest van Nederland hebben wij te maken met moeilijk vervulbare vacatures. Samen met Zorgbalans willen wij dit probleem bij onze eigen zorginstellingen gaan aanpakken. De zorgsector is een belangrijk en prachtig vakgebied en iedereen met een hart voor de zorg willen wij een kans geven om dit zelf te ervaren. We hopen dit voorjaar een hele nieuwe groep enthousiaste verpleegkundigen in spé te kunnen verwelkomen.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.