Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Strafrechtelijk onderzoek ex-bestuurders Zonnehuizen

Redacteur Zorg+Welzijn
Zonnehuizen in Zeist, de antroposofische organisatie voor ggz-hulp aan jeugd en volwassenen, wil precies weten hoe het financieel tekort tot ruim 18 miljoen euro kon oplopen. Bestuurder ad interim Charles Laurey heeft opdracht gegeven de mogelijkheden te onderzoeken voor juridische stappen tegen oud-bestuursleden.
Strafrechtelijk onderzoek ex-bestuurders Zonnehuizen

“Ik moet personeel hier onder belabberde voorwaarden wegsturen”, zegt Laurey in de Volkskrant. “Ik kan het die mensen niet uitleggen dat er voor de voormalige top wel goede regelingen waren, terwijl onder hun verantwoordelijkheid de zaak is ontspoord. We hebben in eerste instantie een moreel beroep op ze gedaan om geld terug te storten. Maar het antwoord was: nee, dat doen we niet.”

Afkoopsom

Zonnehuizen moest begin deze week uitstel van betaling aanvragen. Uit de woensdag gepubliceerde jaarrekening van 2010 blijkt dat Zonnehuizen 18,3 miljoen euro verlies heeft geleden. Volgens de Volkskrant blijkt ook dat de voormalig bestuurder Frans Broekhuizen een ‘zeer gunstige afvloeiingsregeling meekreeg’ en dat ex-medebestuurder Yvon ten Brummelhuis een afkoopsom van ruim een kwart miljoen euro heeft meegekregen. Ten Brummelhuis moest in de herfst van 2009 aftreden.

Puinhoop

Ad interim-bestuurder Charles Laurey zei dat hij aan het personeel en anderen op dit moment niet kan uitleggen hoe ‘de puinhoop’ is ontstaan. “Medewerkers worden straks ontslagen zonder een vertrekpremie en niemand weet hoe het zo is gekomen.” Laurey vroeg de medewerkers vorige week al om een loonoffer, maar dat verzoek staat in de ijskast, sinds er uitstel van betaling is aangevraagd.

Zorginstelling

Zonnehuizen is een antroposofische zorginstelling, vooral voor kinderen met ontwikkelingsproblemen en psychiatrische stoornissen. Er wonen 800 mensen met geestelijke gezondheidsklachten, en er werken 1.300 personen. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Zonnehuizen vraagt surseance van betaling aan

Winter heeft interesse in Zonnehuizen

Zonnehuizen vraagt offer van personeel

Zonnehuizen verkoopt vastgoed

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bestuurder ad interim Charles Laurey heeft opdracht gegeven de mogelijkheden te onderzoeken voor juridische stappen tegen oud-bestuursleden.
  Kots misselijk word ik van deze uitspraak!Charles Laurey heeft zelf er ook een puinhoop van gemaakt bij de Vierstroom in Zoetermeer, is daar ook vertrokken met een gouden handdruk!(zoals bij meerdere instellingen) Leugens en bedrog,zo kun je Charles laurey omschrijven!
  Een opdracht van de raad van commissarissen volgde hij niet op, om zijn vriendje de spuitgrage dokter te beschermen(inplaats dat hij juridische stappen nam)zodat die de tijd had om alles te vervalsen en te vernietigen!Ik kan alleen maar wensen dat Charles laurey als hij hulpbehoevend wordt ook zo,n spuitgrage dokter tegenkomt!
  Maar één ding snap ik niet, hoe is het in godsnaam mogelijk dat zo,n man nog steeds zulke functie mag uitoefenen! Als je als vakkenvuller je werk niet goed doet hoef je de andere dag niet meer terug te komen en zulke zakkenvullers mogen maar aanblijven!

 3. Op 1 januari 2010 scheiden de wegen van SVVE De Archipel en haar bestuurder mr. C.J.V.L. (Charles) Laurey. In goed overleg zijn beide partijen dit overeen gekomen. Charles Laurey was vanaf juni van dit jaar actief als voorzitter van de raad van bestuur van de zorgorganisatie in Eindhoven.
  De zorgsector van Nederland bevindt zich in een proces van ingrijpende veranderingen. De invoering van zorgzwaartepakketten en de ontwikkelingen rondom Wmo, AWBZ, diagnosebehandelcombinaties en de financiering van het vastgoed, dwingen tot ingrijpende aanpassingen in de bedrijfsvoering van zorgondernemingen. Na pensionering van de vorige bestuurder is Charles Laurey bij De Archipel aan de slag gegaan om samen met de organisatie een passend antwoord te geven op genoemde ontwikkelingen en nieuw beleid te ontwikkelen.
  De reden van het vertrek van Laurey is het ontbreken van een goede ´fit’ tussen het managementteam en de bestuurder. De Archipel zoekt op een zo kort mogelijke termijn naar een interim-bestuurder. Na aanstelling van deze bestuurder zal Charles Laurey zonodig ook na 1 januari beschikbaar zijn voor de overdracht. De raad van toezicht en Laurey benadrukken dat de besluitvorming rondom zijn terugtreden, in goede harmonie heeft plaatsgevonden. De Archipel is Charles Laurey erkentelijk voor zijn grote inzet voor de organisatie.

 4. Voormalig Vierstroom-bestuurder Charles Laurey
  Voormalig bestuursvoorzitter van Meavita Nederland Charles Laurey is per 1 juni 2009 aangetreden als bestuursvoorzitter van Stichting Verpleging en Verzorging Eindhoven en omgeving De Archipel.
  Interim-bestuurder, Charles Laurey, van Zonnehuizen
  Tja zo gaat dat in zorgland, ze komen en gaan al dan niet met gouden handdrukken, maken links en rechts brokken en ruimen brokken op etc

 5. Ook de Raad van Toezicht als hoogste bestuursorgaan (huidige en voormalige leden) dient aangepakt te worden. Dit om reden dat zij zover heeft laten komen zonder de directie daarop aan te spreken. Ook de Raad van Toezicht genoot van een vorstelijke honorering.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.