Ten onrechte hebben bestuurders alleen oog voor het opstarten van nieuwe bouwprojecten zodra de kwaliteit of het imago van gebouwen tekortschiet. Bestuurders zouden volgens Stokkers het vastgoedbeheer te allen tijde hoog op de agenda moeten hebben. “Nu trekken bestuurders zich terug als het bouwproces is voltooid, halen het onderwerp vastgoed van de agenda en laten operationele bedrijfsvoering over aan de facilitaire dienst”, stelt de senior adviseur in het dagblad.
Kostenbesparend
Onderzoek toont volgens Stokkers aan dat bestuurders niet genoeg inzicht hebben in hun eigen vastgoedgegevens. Onderbouwing met historische gegevens gerelateerd aan het bedrijfsproces zijn zeldzaam. Hierdoor is het onmogelijk om te werken aan analyses en verbeteringen. Het vastgoedmanagement heeft hierin een cruciale rol. Inzicht in prestaties van het vastgoed en de impact op het bedrijfsresultaat stelt bestuurders in staat vastgoed aan te sturen. Op deze manier kunnen kwaliteit, kosten en risico’s beter gehandhaafd worden.
Risico voorkomend
Artsen en verpleegkundigen ervaren de kwaliteitseisen vanuit vastgoed als een last en zien niet hoe zij kunnen bijdragen aan het handhaven daarvan, stelt Stokkers. Deze manier van bedrijfsvoering zorg dagelijks voor veel risico’s. “Het topje van de ijsberg haalt de publiciteit, dan gaat het om uitval van operatiekamers of het uitbreken van brand. Na zo’n incident komt de inspectie op bezoek, maar dan is het kwaad al geschied. Permanent vastgoedbeheer voorkomt dit soort incidenten”, aldus Stokkers. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)
Lees ook:
IGZ: ‘Te veel risico’s na operatie’
Presentaties Financieel risicomanagement in de gezondheidszorg
Zorgvisie magazine
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Zorgvisie.