Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strijd tegen vervalsing geneesmiddelen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Geneesmiddelenfabrikanten, -distributeurs en apothekers hebben een overeenkomst getekend om de vervalsing van medicijnen tegen te gaan.
Medical 202.jpg

Dat laat Nefarma weten.

De fabrikanten van innovatieve en generieke geneesmiddelen, de groothandel en paralleldistributeurs en apothekers in Nederland hebben zich verenigd in de Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie, NVMO.

Unieke code
Alle geneesmiddelen krijgen een eigen unieke code. Geneesmiddelenfabrikanten brengen deze unieke code aan op de verpakkingen. Met het scannen van deze code kunnen apothekers de echtheid van een geneesmiddel vaststellen, voordat ze het middel aan patiënten meegeven. In 2019 krijgen verpakkingen van geneesmiddelen op voorschrift de nieuwe “2D Data Matrix code”.

Samenwerking
De Stichting NMVO in oprichting is een samenwerkingsverband tussen BG Pharma, de Bond van Groothandelaren in het Pharmaceutische Bedrijf, en VES, de Vereniging Euro Specialités, Bogin, de Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland, KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie en Nefarma, de Vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken. 


 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.