Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studenten eisen miljoen schadevergoeding

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Landelijk Studenten Rechtsbureau daagt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor de rechter namens tientallen gedupeerde studenten van de bachelor medische hulpverlening.
geld.jpg

Namens de studenten eist het LSR ruim een miljoen euro schadevergoeding.

De studenten van de bachelor medische hulpverlening hebben volgens het LSR grote studievertraging opgelopen door nalaten van de HAN. Het rechtsbureau eist 20.000 euro per student per vertraagd jaar. De studenten moesten van de opleiding stage lopen, maar er bleken nauwelijks stageplekken te vinden.

Medisch hulpverlener

Volgens het LSR kwam dat doordat het beroep van medisch hulpverlener niet in het BIG-register staat. De bachelor medische hulpverlening leidt studenten op tot ambulancemedewerkers, anesthesiemedewerkers en spoedeisende hulpmedewerkers. Deze medewerkers moeten handelingen uitvoeren waarvoor een BIG-registratie vereist is, maar er werd pas in 2014 een verzoek gedaan bij de Minister tot registratie. De opleiding daarentegen begon al in het studiejaar 2010-2011.

BIG-registratie

In het werkveld was men terughoudend om een stage aan te bieden, omdat de studenten zonder BIG-registratie toch niet in de praktijk aan de slag zouden kunnen. LSR-bestuurslid Gabriël Van Rosmalen: ‘Het is bizar dat de hogeschool zo laat pas inzag dat een BIG-registratie noodzakelijk is, omdat de NVAO, de Minister en diverse onderzoeksgroepen al voor de start hebben aangegeven dat de registratie essentieel is voor de opleiding.’   

HAN

Initiator Geert van den Brink, verbonden aan de HAN, vertelde eerder deze week in Trouw dat de opleiding is gestart omdat het werkveld vroeg om medisch ondersteuners op bachelorniveau. Het vooralsnog ontbreken een BIG-registratie was niet de reden dat stageplekken ineens verdwenen, zegt Van den Brink. Hij noemt de onverwachte crisis in 2008 als reden voor de rechtszaken: ‘Daardoor gingen meer parttimers in de zorg fulltime werken, omdat hun partner zijn baan verloor.’ Als gevolg van verhoging van de pensioenleeftijd, kwam er ineens een overschot aan zorgpersoneel. 

Rechtszaken

Het LSR boekte in een eerdere rechtszaak tegen de Hogeschool Utrecht al succes. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde vorig jaar dat ‘voldoende vaststaat dat het ontbreken van een BIG-registratie een belangrijke oorzaak is voor het tekort aan stageplaatsen. Daar had de hogeschool bij de start van de opleiding rekening mee moeten houden’. De Hogeschool Utrecht is tegen dit vonnis in beroep gegaan. 

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.