Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

STZ: uniform contract voor medicijnonderzoek

Mark van Dorresteijn
De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en branchevereniging Nefarma hebben afgesproken één uniform contractmodel te gebruiken voor geneesmiddelenonderzoek.
STZ: uniform contract voor medicijnonderzoek

Door de standaardisatie van de afspraken over geneesmiddelenonderzoek wordt de positie van Nederland als onderzoeksland versterkt. Het uniforme contract vervangt volgens de partijen de tot nu toe bestaande “lappendeken aan individuele contracten” waarbij ieder farmaceutisch bedrijf en ziekenhuis eigen voorwaarden hanteerden.

Versterking positie patiënten

De verplichtingen en rechten van betrokken partijen worden ook beter geregeld in het contract. Hiermee wordt ook de positie van patiënten versterkt. Ook zal dit uniforme contract de snelheid verhogen waarmee onderzoek in Nederland kan aanvangen. Dat brengt Nederland in een betere positie ten opzichte van andere landen waar klinisch onderzoek wordt verricht. ‘Nederland wordt daardoor interessanter voor de internationaal werkende farmaceutische bedrijven, omdat men weet waar men aan toe is als men in Nederland onderzoek start. Ook wordt het gemakkelijker onderzoek te doen waarbij meerdere ziekenhuizen betrokken zijn’, zo stellen de partijen.

Aantrekkelijk voor internationaal onderzoek

Nederlandse onderzoekers in ziekenhuizen hebben wetenschappelijk gezien internationaal van oudsher een goede naam. Dit uniforme contract zal eraan bijdragen dat de lange doorlooptijd van goedkeuringsprocedures die  door buitenlandse hoofdkantoren van farmaceutische bedrijven als een steeds grotere hinderpaal worden gezien, tot het verleden behoren. Hiermee zal uitwijken naar de ons omringende landen niet meer nodig zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.