Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Succesvolle proef donorwerving Noord-Nederland

Mark van Dorresteijn
De proef in Noord-Nederland waarbij in ziekenhuizen actiever orgaandonoren worden geworven, heeft succes. In de eerste helft van dit jaar zijn al net zo veel donatieprocedures uitgevoerd als in geheel 2010. Dat laat het UMC Groningen weten.
Succesvolle proef donorwerving Noord-Nederland

Het aantal nabestaanden dat toestemming gaf voor donatie, waarbij de donor niet geregistreerd stond, is in de eerste maanden van 2011 gestegen naar 62 procent tegenover 34 procent in dezelfde periode vorig jaar.

‘Donatie-intensivist’

De toename aan donoren komt doordat er meer aandacht is voor donaties in de ziekenhuizen in de regio. “We hebben een ‘donatie-intensivist’ aangesteld die onder meer medewerkers traint, bekijkt of de procedures goed lopen en waar die eventueel beter kunnen”, aldus een woordvoerder van het UMCG.

Noord-Nederland

De proef duurt tot het einde van dit jaar, staat onder leiding van het UMCG en wordt gehouden in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en een deel van Gelderland. In september is een uitgebreide evaluatie.

In de Tweede Kamer wordt na de zomer besloten hoe orgaandonatie in de toekomst georganiseerd moet worden. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Pubers kunnen beslissen over orgaandonatie’

‘Meer donoren door betere communicatie’

Onderzoekers pleiten voor tegemoetkoming donoren

‘Orgaan weghalen voor donor overlijdt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.