Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taakherschikking stagneert door personeelstekorten

Door het tekort op de arbeidsmarkt stagneert taakherschikking tussen artsen en verpleegkundigen. Er is veel behoefte bij artsen om taken door te sluizen, maar er zijn te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen om die taken op te pakken.
Surgeons

Dat blijkt uit onderzoek van advies- en onderzoeksbureau FWG. Volgens FWG bestaat nu in veel organisaties het besef dat je verpleegkundigen vooral moet laten verplegen. Dit betekent dat er weer ruimte komt op zorgafdelingen voor ondersteunende functionarissen die allerlei andere taken kunnen overnemen. Maar het ontbreekt dan vaak weer aan ruimte en tijd om deze mensen te begeleiden. ‘Ik denk dat dit leidt tot een revival van de mbo-3 geschoolde functionaris binnen bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg, een functie die nu bijna verdwenen is’, stelt Ed van Meeuwen van FWG.

Geen beschikbare medewerkers

De stagnatie van taakherschikking in ziekenhuizen blijkt ook uit een rapport van het Raboudumc naar de financiële effecten van taakherschikking. De krapte op de arbeidsmarkt belemmert de inzet van physician assistants (PA) en verpleegkundig specialisten (VS). In dit onderzoek, waaraan vijf ziekenhuizen meedoen, blijkt dat vier van de vijf geen beschikbare medewerkers meer hebben voor deze functies. In het rapport staat: ‘In het begin waren er veel zorgprofessionals met ambitie en capaciteit om door te groeien. Die groep is inmiddels verkleind, doordat zij al PA of VS geworden zijn.’

Medewerkers behouden

Aan de andere kant zorgt de krapte op de arbeidsmarkt er ook voor dat ziekenhuizen hun medewerkers willen behouden. Medewerkers krijgen sneller de kans om door te ontwikkelen en door te stromen naar een andere, hogere functie. In veel ziekenhuizen is dan ook sprake van interne werving voor de functies PA en VS.

Voordelen taakherschikking

Uit het onderzoek van het Radboudumc, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, blijkt dat een andere verdeling van taken tussen artsen en PA’s en VS’en de kwaliteit van zorg verbetert en geen extra kosten oplevert. Minister Bruins wil daarom graag doorgaan met het stimuleren van taakherschikking.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.