Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Taalcursus op recept in Havenziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Medisch specialisten van het Rotterdamse Havenziekenhuis (@Havenziekenhuis) schrijven sinds augustus recepten uit voor een cursus Nederlandse taal. Het recept moet gezien worden als extra stimulans voor patiënten om de cursus te volgen.
Taalcursus op recept in Havenziekenhuis

Mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal kunnen dit jaar nog gratis deelnemen aan een cursus die de gemeente Rotterdam organiseert. Door drastische vermindering van de subsidie voor inburgering en educatie wordt er van deelnemers volgend jaar een eigen bijdrage verwacht.

Taalprobleem

“Een beperkt aantal van onze patiënten kan de Nederlandse taal niet spreken of schrijven”, legt Karin Alberda (@KarinAlberda), woordvoerder van het ziekenhuis uit. “Het gevolg daarvan is dat het verhaal van de arts niet goed overkomt op de patiënt. Daarnaast kan het in sommige gevallen zorgen voor ongemakkelijke situaties. Bijvoorbeeld als op de afdeling gynaecologie een zoon of dochter moet optreden als tolk. Het ziekenhuis wil daarom dit jaar zo veel mogelijk inburgeraars en laaggeletterden attenderen op de cursus.”

Op recept

Artsen in het ziekenhuis hebben een speciaal receptenblok gekregen om de taalcursus uit te schrijven. “Deze formulieren verzamelen we in speciale boxen op de afdelingen. De gemeente leegt deze boxen zelf en de geïnteresseerden worden op korte termijn gebeld voor een intake. De intake vindt plaats in de vertrouwde sfeer van het ziekenhuis en daarbij wordt gekeken naar een cursus op maat voor de patiënt.” Het uitschrijven van taalcursussen op recept is tijdens een overleg besproken met de medische staf. De woordvoerder legt uit dat de artsen het voorschrijven niet als belerend beschouwen. “Het ziekenhuis voert als thema ‘Goede zorg met persoonlijke aandacht’ en daar past dit initiatief juist heel goed bij. Dat vonden de artsen ook.”

Stand van zaken

Cijfers over de huidige stand van zaken zijn er nog niet. Wel weet de woordvoerder dat er in de eerste week door één arts al zes recepten zijn uitgeschreven voor de taalcursus. “Echte cijfers verschijnen pas in een later stadium.” Het initiatief loopt tot 2012, daarna zal het ziekenhuis kijken of er nieuwe mogelijkheden zijn om de cursus aan te bieden aan de patiënten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Zet het epd in ‘gewonemensentaal’

Online coaching van COPD-patiënten bij Havenziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.