Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins mondhygiënistenbeleid stuit op verzet bij tandartsen

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil mondhygiënisten die de 4-jarige opleiding Mondzorgkunde hebben gevolgd, grotere zelfstandigheid geven. Met dit besluit wil Bruins tandartsen meer ruimte geven voor complexe mondzorg. Bruins beleid schiet bij tandartsen echter in het verkeerde keelgat. Ondoordacht, onbezonnen en onfatsoenlijk, aldus Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).
Tandartsen
Foto: iStock

Mondhygiënisten, die in het bezit zijn van een bevoegdheid, mogen straks zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en primaire gaatjes boren, zonder toezicht of opdracht van een tandarts. Daarbij zijn zij zelf ook eindverantwoordelijk en aansprakelijk. Doel van dit besluit is om zorgverleners efficiënter in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid. Mondhygiënisten voor hun kennis van preventieve mondzorg en tandartsen krijgen zo meer ruimte voor zorg waar een academische opleiding voor nodig is. ‘Ik vind het logisch om mensen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid’, aldus Bruins. Volgens Bruins is iedereen nodig in de tandheelsector wegens een tekort aan tandartsen.

Verzet

Bruins besluit stuit op verzet van de beroepsvereniging. Wolter Brands, voorzitter van de branchevereniging KNMT, vindt het besluit buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt. ‘Het besluit is volstrekt onbegrijpelijk. Het is niet onderbouwd, patiënten willen het niet, mondhygiënisten kunnen het niet en de zorg wordt er bovendien duurder van.’ Daarbij leidt het besluit volgens hem tot nog meer verwarring over wie er wat doet in de mondzorg. ‘Zo weet de patiënt helemaal niet meer waar hij aan toe is.’

ANT vindt de plannen ondoordacht, onbezonnen en contraproductief werken. ‘VWS sluit de ogen voor de echte problemen in de mondzorg: het door henzelf gecreëerde tekort aan tandartsen’, aldus ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes. De associatie beziet het experiment als een pleister op een botbreuk om falend beleid op te lossen. Door zowel beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen van tandartsen als universiteiten voor Tandheelkunde is aangetoond dat er grote verschillen en hiaten zijn in de opleiding tot mondhygiëniste, meldt ANT. De beroepsvereniging vreest bovendien dat de voorgestelde plannen kostenverhogend zullen werken. Vaartjes: ‘Met deze maatregel zal de mondzorg een stuk duurder worden.’ Als oorzaak voorspelt hij een toenemend volume door overbehandeling en doublures, meer loketten wegens taakherschikking, coördinatieproblemen en problemen bij de dossieroverdracht.

Geen draagvlak

Het gaat vooralsnog om een zelfstandige bevoegdheid in de vorm van een experiment voor maximaal vijf jaar. Tijdens deze proef wordt onderzocht of de taakherschikking tot betere inzet van de capaciteit van tandartsen en mondhygiënisten leidt. Als de resultaten positief worden bevonden, wil Bruins de nieuwe bevoegdheid voor mondhygiënisten mogelijk definitief maken.

Met de maatregel vindt minister Bruins 9.000 tandartsen tegenover zich, evenals de twee beroepsverenigingen KNMT en ANT en de ACTA, de grootste tandheelkundige universiteit van Nederland. Daar hebben de ruim 30 hoogleraren zich achter de decaan geschaard om de maatregel in de huidige vorm af te wijzen, omdat ze vrezen voor de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de mondzorg. De minister wil het experiment per ingang van 1 januari 2020 starten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.