Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dure cholesterolverlagers vaker voorgeschreven dan nodig is

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Artsen hebben nieuwe, duurdere cholesterolverlagers vaker voorgeschreven dan nodig is. VGZ stelde na een controle vast dat zestig procent van de declaratieverklaringen niet aan de voorwaarden voldeed. De duurdere cholesterolverlager kan zorgverzekeraars miljoenen hebben gekost.
Pillen En Geld.fotolia
Foto: Fotolia

De cholesterolverlagers worden door artsen vaker voorgeschreven aan patiënten die mogelijkerwijs geen recht hebben op de nieuwe medicijnen, meldt de Volkskrant. De twee nieuwe medicijnen, Repatha en Praluent, worden sinds vorig jaar door verzekeraars vergoed. De cholesterolverlagers kosten jaarlijks duizenden euro’s per patiënt, terwijl statines slechts enkele tientallen euro’s bedraagt.

Voorwaarde

Vanwege de hoge medicijnprijs worden de cholesterolverlagers slechts aan een beperkte groep toegeschreven. Hoogstens 1 procent van de 2 miljoen cholesterolpatiënten komt in aanmerking voor de nieuwe medicatie. Daarbij geldt als voorwaarde dat een patiënt voorafgaand drie diverse statines heeft geprobeerd en de medicatie wegens de bijwerkingen moest staken. Daarnaast moeten cardiologen en internisten een verklaring meegeven aan de apotheek. Het Zorginstituut heeft deze vergoedingsregels in overleg met de beroepsgroep vastgesteld. ‘Het is frappant dat de beroepsgroep de regels zelf heeft vastgesteld en toch van de richtlijnen afwijkt’, aldus Joeri Veen, woordvoerder bij Menzis.

Afwijkend declaratiebeleid

VGZ en Menzis concluderen na een declaratiecontrole dat een grote hoeveelheid aanvragen incorrect is. Menzis controleerde vier jaar aan declaraties en bemerkt dat 20 procent van de patiënten niet aan de vergoedingsvoorwaarde voldoet. Daarnaast concludeerde Menzis dat een deel van de patiënten binnen een maand drie verschillende statines voorgeschreven kreeg alvorens de nieuwe cholesterolremmer toegediend te krijgen.

60 procent

De Volkskrant meldt dat Zilveren Kruis de kwestie herkent. Bij VGZ voldeed 60 procent van de declaratieaanvragen in 2017 niet aan de vereisten. Uit de 1.600 onderzochte aanvragen bleek dat er in de drie voorgaande jaren geen declaraties waren ingediend voor de drie traditionele statines. De afgesproken volumenorm voor de nieuwe medicatie is echter niet overschreden.

Gesprek

ZN is met zorgverzekeraars en NVVC om de tafel gegaan. Hans Bosker, NVVC-voorzitter, meldt de Volkskrant dat er sprake zou kunnen zijn van een administratieve zaak; zorgverzekeraars kunnen namelijk niet verder dan drie jaar medicatiegeschiedenis terugzien. De NVVC roept cardiologen op om de richtlijnen na te leven. De beroepsvereniging wil daarnaast met cardiologen en internisten kijken naar de mogelijkheid om voorschriften te wijzigen of vereenvoudigen. Menzis meldt Zorgvisie dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de oorzaak van het afgeweken medicatiebeleid. ‘Want uiteindelijk gaat het maar om één ding, namelijk dat iedere euro goed wordt besteed aan zorg’, aldus Joeri Veen, woordvoerder bij Menzis.

Discussie

Het effect van de nieuwe cholesterolverlagers staat ter discussie. The New England Journal of Medicine publiceerde eerder dit jaar een studie waarbij twee jaar lang zo’n 27.000 hartpatiënten werden gevolgd. Daarbij kreeg de ene helft van de groep een placebo en de andere helft een cholesterolverlager. Conclusie van het onderzoek was dat er niet minder sterfgevallen plaatsvonden dan de groep met een placebo. Wel blijkt de nieuwe cholesterolverlager het risico op een beroerte of hartaanval met een kwart te verlagen.

1 REACTIE

  1. Na een tia simvastatine voorgeschreven gekregen. Al heel snel kreeg ik enorme spierpijnen en kracht verlies. Nadat ik 4 weken gestopt was voelde ik me een stuk beter. Ben toen gestart Atorvastatine. Vreselijk ik voelde me met de dag zieker worden. Zelfs pijn onder mijn voeten, krachtverlies en enorme spierpijn. Niet te doen. Helaas heb ik de pech dat mijn cholesterol veel te hoog is dus een nieuw medicijn. Rosuvastatine voorgeschreven gekregen, want ja, de verzekering bepaald nu eenmaal dat je eerst deze goedkope vastatine moet proberen voordat je recht hebt op de nieuwe medicatie. Ben nu al bang voor de bijwerkingen. Voel ik me nog wel oké als ik ze ga gebruiken? Helaas ben ik dan op vakantie. Even 1 keer per jaar er tussen uit. Lig ik dan weer hele dagen op bed, kan ik er nog wel op uit, wordt ik nachten wakker van de pijn? Ik heb me nog nooit zo rot gevoelt als sinds het gebruik van de medicijnen maar heb voor nu geen keus zal de derde vastatine toch moeten proberen voordat ik recht heb op de duurdere medicijnen. Helaas de verzekering bepaald.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.