Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Technologie eHealth vaak te ingewikkeld

Annelies Vermeulen
eHealth is, ondanks de grote potentie die het heeft, tot op heden niet op grote schaal doorgebroken. eHealth-onderzoekster Nicol Nijland, werkzaam bij de Universiteit Twente en het zorginnovatiebedrijf Medicinfo, onderzocht waarom veel toepassingen onvoldoende van de grond komen en ontwikkelde een onderzoeks- en ontwerprichtlijn voor betere en snellere verankering van eHealth-toepassingen.

Nijland promoveert op vrijdag 21 januari aan de Faculteit Gedragswetenschappen op haar onderzoek. Uit haar onderzoek komt naar voren dat bij veel toepassingen de menselijke maat ontbreekt. “Er wordt vaak te veel vanuit de technologie geredeneerd, waardoor artsen en patiënten niet overweg kunnen of willen met technologie. Het ontwikkelen van hoogwaardige technologie alleen is niet voldoende; je moet zowel rekening houden met de mensen die de technologie moeten gebruiken als met de omgeving waarin de eHealth-toepassing moet functioneren. Het is daarom van belang om bij de ontwikkeling van eHealth-toepassingen de hele zorgketen te betrekken. Dan heb je het onder meer over artsen, patiënten, ontwikkelaars, zorgverzekeraars, onderzoekers en de overheid.”

eHealthwiki

Om ontwikkelaars van nieuwe eHealth-toepassingen te helpen, ontwikkelde Nijland in samenwerking met het IBR-Center voor eHealth Research een adviesrichtlijn voor het ontwikkelen, evalueren en toepassen van eHealth-technologieën die werken, helpen en duurzaam zijn. Ze vergelijkt de adviesrichtlijn met een kookboek. “Ze bevatten alle ingrediënten die nodig zijn om succesvol eHealth-toepassingen te ontwikkelen.” De adviesrichtlijn bestaat uit verschillende methoden en instrumenten en is beschikbaar via www.ehealtwiki.org.

Toekomst

Ondanks de opstartproblemen is Nijland optimistisch over de toekomst van eHealth. “Ik heb het idee dat eHealth nu echt in een stroomversnelling komt. Ik ben onder de indruk van de technologische mogelijkheden. Er wordt in Nederland hard gewerkt aan zorginnovatie. Voorbeelden van veelbelovende eHealth-toepassingen zijn digitale communicatieplatformen, zoals het platform voor preventie van resistente infecties zoals MRSA, en social-media-toepassingen, zoals het Tweetspreekuur. Ik hoop dat ‘eHealthwiki.org’ kan helpen bij de verdere opmars van dergelijke innovatieve eHealth-toepassingen.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

KNMG: ‘Kabinet, investeer in eHealth’

Neelie Kroes sluit e-healthovereenkomst met de VS

E-health bevindt zich nog in eerste fase van ontwikkeling

3 REACTIES

  1. Klopt. eHealth werd voornamelijk vanuit de technologie ontwikkeld waardoor het niet voldoende aansluit bij de praktijk. Artsen en VPK moeten ook hand in eigen boezem steken; zij hebben deze ontwikkeling ook vooral overgelaten aan de ICT. Tijd voor verandering. De ontwikkelingen moeten komen vanuit de zorgverleners; zij zijn de specialisten in de zorg. ICT heeft hierin slechts een ondersteunende functie. Een zorginformaticus speelt hierin een cruciale rol. Artsen en VPK moeten zich hiervan bewust worden en investeren in deze ontwikkelingen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.