Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Techreuzen nemen 20 procent ziekenhuiszorg over’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Grote internationale technologiebedrijven hebben over tien jaar 20 procent van de ziekenhuiszorg overgenomen. Dat concludeert adviesbureau Morgens op basis van een onderzoek onder zorgmanagers naar de ziekenhuiszorg over tien jaar.
Data-analyse
Foto: Fotolia

Snelle technologische ontwikkelingen, kleinere en minder ziekenhuizen, de omslag naar gezondheid en preventie, de juiste zorg op de juiste plek, de patiënt neemt de touwtjes in handen, minder regels en anders verantwoorden en financieren. Dat zijn de zes belangrijkste thema’s in de ziekenhuiszorg blijkt uit het onderzoek ‘Het ziekenhuis van morgen’. Het adviesbureau Morgens deed literatuuronderzoek, hield een online survey onder 77 zorgmanagers en deed interviews bij beslissers in de zorg, onder wie zorgondernemer Loek Winter en ziekenhuisbestuurder Anita Wydoodt.

Kansen voor techreuzen

De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller. Veel patiënten verzamelen continu data en delen deze via hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Patiënten zullen de eigenaar worden van de data over hun eigen gezondheid. Monitoring kan steeds meer op afstand en specifiek op maat voor patiënten. Er ontstaat een overvloed aan data die artsen en wetenschappers gaan gebruiken om de zorg te verbeteren. Data-analyse is daarbij het sleutelwoord. Artsen en data-analisten zullen algoritmes maken die een steeds belangrijkere rol bij de diagnose en behandeling zullen spelen. En dat biedt kansen voor grote tech-bedrijven. Grote bedrijven als Apple, Google, Philips en Siemens zullen over tien jaar zelfs 20 procent van de ziekenhuiszorg overnemen, zo geven de ondervraagden aan in de online-survey.

Zorg buiten het ziekenhuis

Voor patiënten zal de ziekenhuiservaring sterk veranderen. Door de technologische ontwikkelingen kan een deel van de zorg die nu nog in ziekenhuizen gebeurt, elders plaatsvinden, stelt Frank van Berkel, partner van Morgens. ‘Er zal meer diagnose, zorg en behandeling thuis plaatsvinden en in de eerste lijn, bij huisartsen en paramedici. Verder zien we het ontstaan van onder meer focusklinieken, gespecialiseerde diagnostische centra en virtuele ziekenhuizen. Dit leidt tot minder ziekenhuizen en tot ziekenhuizen die kleiner worden.’

Gezondheid en preventie

Verder verwachten de managers dat de omslag naar zinnige waardevolle zorg zal doorzetten. Zorgorganisaties gaan meer inzetten op het bevorderen van gezondheid en preventie van ziekten. Value based healthcare wordt de leidende methode in ziekenhuiszorg, zo geven de ondervraagden aan. Meer zorg zal thuis verleend worden, waarbij ziekenhuizen meer zullen samenwerken met andere partijen in de zorgketen. Ziekenhuismedewerkers zullen minimaal één dag per week buiten de muren van het ziekenhuis gaan werken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.