Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort aan aan huisvesting voor zorgbehoevende ouderen in Kennemerland dreigt

Het tekort aan woningen voor ouderen met een zware zorgvraag kan in Kennemerland oplopen tot ongeveer 2.000 woningen in 2040. Ouderenzorg-aanbieders in de regio willen samen met gemeenten, woningcorporaties en financiers actie te ondernemen ter voorkoming van dit dreigend tekort.
Backstein Mit Münzen

De zorgorganisaties in de regio Kennemerland beschikken nu gezamenlijk over 4.670 woonplekken voor mensen met intensieve verpleging of verzorging vanuit de Wet langdurige zorg. In 2040 zullen er tot 50 procent meer van dit soort woonplekken nodig zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gupta. De ouderenzorgorganisaties Sint Jacob, Kennemerhart, Zorgbalans, Zorggroep Reinalda en Viva! Zorggroep hebben samen met zorgkantoor Zilveren Kruis dit onderzoek laten uitvoeren

Snel actie ondernemen

“De conclusies uit het rapport geven duidelijk de urgentie aan om met zorgorganisaties, gemeenten, woningbouwcorporaties en financiers gezamenlijk snel actie te ondernemen”, aldus Eduard van Bockel, bestuurder van Sint Jacob. “We stevenen af op een groot tekort aan geschikte woonzorgplekken voor ouderen in 2040. Dit is een maatschappelijk probleem dat de zorgorganisaties niet alleen kunnen oplossen, maar waarbij een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen cruciaal is.”

Nieuwbouwplannen

Ouderen die in een woonzorgcentrum komen wonen, hebben steeds zwaardere zorg nodig. Diverse woonzorglocaties in de regio zijn niet ingericht op deze toenemende zorgzwaarte of voldoen niet meer aan de wooneisen van deze tijd. De investeringen van zorgorganisaties zullen in de komende jaren voornamelijk gericht zijn op het vernieuwen van deze oudere locaties. Het bijbouwen van de extra benodigde woningen kunnen de zorgorganisaties niet alleen.

Maximaal haalbare aantal

Naar verwachting is het maximaal haalbare aantal extra woonplekken dat de geplande ver- en nieuwbouw door zorgorganisaties oplevert 400 woningen. Dit is slechts een klein deel van de 2.000 extra woningen die nodig zijn in 2040. Daarom zullen ook zowel gemeenten als woningbouwcorporaties de maatschappelijke opgave om voldoende woningen voor ouderen te creëren tot een van hun prioriteiten moeten maken.

Prestatieafspraken

Diverse gemeenten in Kennemerland zijn bezig met het actualiseren van de gemeentelijke Woonvisie. De zorgorganisaties doen een oproep aan deze gemeenten om de bevindingen van het rapport daarin op te nemen. En om bij plannen voor gebiedsontwikkeling ouderenhuisvesting een plek te geven. Ook het uitbreiden van de capaciteit en infrastructuur voor zorg thuis zal onderdeel moeten zijn van de plannen. Ten slotte adviseren zij om de huisvestingsopgave ouderenzorg een plaats te geven in de prestatieafspraken tussen woningcorporaties en gemeenten.

Van Bockel: “Alleen als alle betrokken partijen  zich gezamenlijk inspannen, zullen er in 2040 voldoende geschikte huisvestingsplekken beschikbaar zijn voor kwetsbare ouderen die zware zorg nodig hebben.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.