Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Tekort aan medicijn tegen leukemie dreigt’

Binnen enkele weken dreigt er een tekort aan het medicijn cytarabine dat voor patiënten met acute leukemie van levensbelang is. Daarvoor waarschuwde ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum dinsdag op Radio 1.
'Tekort aan medicijn tegen leukemie dreigt'

Door onduidelijke oorzaak is het middel sinds januari slecht te verkrijgen via de medicijnfabrikanten die het leveren. De betrokken artsen hebben afgesproken de beschikbare medicijnen eerlijk te verdelen, zei Hunfeld.

Generiek medicijn

Voor de levensbedreigende acute leukemie bestaat, volgens de apotheker, op het moment slechts één medicijn. Eerst was er een alternatief, maar dat is enige tijd geleden van de markt gehaald. Cytarabine is een zogenoemd generiek medicijn. Dat betekent dat er geen patent meer op het geneesmiddel rust en fabrikanten het vrij mogen produceren. Volgens Hunfeld komt het heel zelden voor dat een dergelijk middel moeilijk te verkrijgen is. In Nederland krijgen per jaar ongeveer zeshonderd mensen te horen dat ze aan acute leukemie lijden. Het Erasmus Medisch Centrum heeft een brief gestuurd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de kwestie, in de hoop dat die ervoor kan zorgen dat het geneesmiddel weer beschikbaar komt. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ouderen slikken meer medicijnen in verzorgingshuis

Reumamedicijnen voor rekening ziekenhuis

Gebruik eerstelijnszorg en medicijnen toegenomen

VWS lanceert nepmedicijnensite

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.