Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tekort aan verpleeghuisartsen

Nederlandse verpleeghuizen kampen met een groot tekort aan gespecialiseerde artsen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. Daardoor worden lang niet alle ouderen goed behandeld en worden ziektes en aandoeningen veel te laat ontdekt.
Tekort aan verpleeghuisartsen

Nederland telt 350 verpleeghuizen en 1500 specialisten ouderengeneeskunde, die tot voor kort verpleeghuisartsen werden genoemd. Op dit moment zijn er 180 verpleeghuisartsen te weinig. De opleiding tot medisch specialist ouderengeneeskunde is weinig populair; in plaats van de benodigde 327 studenten tellen de opleidingen er dit jaar 220.

Jongeren

Veel jongeren willen niet meer de ouderengeneeskunde in, stelt Frank Hoek van koepelorganisatie Soon in het AD. “De meeste studenten geneeskunde willen tegenwoordig heroïsche dingen doen, jonge mensen redden. Ouderen helpen past niet in dat plaatje.”

Salarissen

Ook de salarissen liggen een stuk lager: een huisarts verdient jaarlijks een ton, een specialist ouderengeneeskunde de helft. Door de vergrijzing bestaat juist een toenemende behoefte aan zorg. Daarom laten veel instellingen voor ouderenzorg de medische zorg nu over aan huis- en basisartsen. “Dat kan gevaarlijk zijn”, zegt Frank Roos van beroepsvereniging Verenso in het AD. “Zij zijn niet deskundig genoeg en ontdekken bepaalde ziektes of aandoeningen mogelijk te laat.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Directeur vereniging verpleeghuisartsen overleden

Verpleeghuisartsen De Zorgboog willen inspectiebezoek

Verpleeghuisartsen willen geld voor reanimatieregels

Verpleeghuisartsen stellen nieuwe reanimatierichtlijn op

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De specialist ouderengeneeskunde wordt regulier ingeschaald in FWG-schaal 70 met een maximumsalaris van 5446 euro per maand. Inclusief vakantiegeld en eindejaarstoeslag is dat een kleine 74.000 euro per jaar. Inclusief zo’n 20% werkgeverslasten is dat ruim 88.00 euro. Daarnaast worden lidmaatschappen, studiekosten etc. vergoed. Kom je toch aardig in de buurt van die ton. Weinig diensten (worden extra betaald), geen verdere praktijkkosten, sociale werkomgeving, veel erkenning en voldoening, doorgroeimogelijkheden en specialisaties, collegiale samenwerking. Kortom: een aantrekkelijke baan!

  3. Gewaardeerde reactie en lezers, dat het enthousiasmeren van dokters voor de ouderenzorg een complexe zaak is mag duidelijk zijn. Laten we dat niet nog ingewikkelder maken door de honorering van zowel huisarts als verpleeghuisarts substantieel te laag in te schatten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.