Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort op zorgbudget gemeente Den Haag in 2018

Na jaren van miljoenenoverschotten verwacht gemeente Den Haag vanaf eind 2018 flinke tekorten op het zorgbudget. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.
monies400.jpg

De bezuinigingen van het rijk op de Haagse zorg slaan in 2017 en in 2018 extra hard neer, zo meldt het AD. Bovendien komt er volgend jaar een einde aan de extra miljoenen die het Rijk sinds 2014 in de Haagse zorg heeft gestoken. En dan is het ook nog de verwachting dat meer Hagenaars in de nabije toekomst hulp of zorg aanvragen.

Extra bijdrages
Hoe groot de Haagse zorgtegenvallers vanaf 2018 zullen uitpakken, is nog goeddeels onduidelijk. Zo zijn de rijksbudgetten nog niet helemaal ‘uitgekristalliseerd’, weet de gemeente. Zeker is al wel dat een nieuw verdeelmodel van het zorgbudget Den Haag een jaarlijks nadeel van 2,5 miljoen oplevert. Ook verdwijnen de extra zorgbijdrages uit het coalitieakkoord (12 miljoen) na 2018. En, meldt het stadsbestuur nog, de nieuwe aanbestedingen voor hulpmiddelen en de taxibus vallen duurder uit.

Zorgplus
Financieel gezien zijn het stuk voor stuk negatieve ontwikkelingen. Vandaar dat de overschotten in de zorg en de jeugdhulp (tientallen miljoenen over 2015 en 2016) als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het keerpunt komt eind 2018, verwacht het college. Dan gaat, bij ongewijzigd beleid, de zorgplus over in een min.

Dossier Transitie
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.