Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Teleconsultaties zouden succesvol kunnen zijn in Nederland

Annelies Vermeulen
Teleconsultaties zouden ook in Nederland kunnen helpen om de zorg efficiënter te maken. Industrieel ontwerper Priscilla Esser deed op Ameland een proef. Ze promoveert erop aan de TU Delft.
Teleconsultaties zouden succesvol kunnen zijn in Nederland

Consultaties tussen artsen en patiënten met behulp van videoschermen komen nog bijna niet voor in Nederland. Toch zouden vanwege bereikbaarheid en kosten teleconsultaties in de zorgsector een goede optie zijn. In de thuiszorg is het contact op afstand al langer geaccepteerd, maar daar liggen de zaken minder gevoelig. Het telecontact is daar eerder sociaal dan medisch van aard. Ook in het buitenland, waar de reisafstanden groter zijn, komen teleconsultaties al vaker voor.

Proef Ameland

Onderzoeker en industrieel ontwerper Priscilla Esser deed onderzoek naar teleconsultaties. Ze voerde daarvoor onder meer een proefproject uit op Ameland: de Virtuele Polikliniek Ameland (genomineerd voor de Spider Award 2009 voor het meest innovatieve project in de zorg). De Virtuele Polikliniek was bedoeld voor patiënten die bij de huisarts op Ameland komen en waarbij de huisarts overweegt of hij de patiënt doorstuurt naar de internist van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Via een teleconsultatiesysteem werden deze patiënten op Ameland verbonden met de specialist op het vasteland. Daarnaast zou de virtuele polikliniek ook gebruikt kunnen worden voor controleconsulten, bijvoorbeeld bij diabetespatiënten.

Positief

De ervaringen met de proef in Ameland waren in grote lijnen positief, vertelt Esser. Er kwamen geen fundamentele obstakels voor de verdere invoering van teleconsultatie in Nederland aan het licht. Esser keek vooral als industrieel ontwerper naar het teleconsultatiesysteem. “Als ontwerper heb je invloed op het systeem. Je mag verwachten dat een ontwerpersaanpak bij het ontwikkelen van teleconsultatiesystemen een positief effect heeft op de acceptatie ervan.”

“Dit kan bijvoorbeeld zitten in het bepalen van het camerastandpunt of het toevoegen van een extra zijaanzicht. Sommige patiënten vinden het vervelend dat de dokter hen geen briefje met een recept kan geven. Daar zou je technisch gemakkelijk wat aan kunnen doen.” Esser ziet toekomst voor teleconsultatiesystemen in Nederland. Technisch is er volgens haar eigenlijk geen probleem en voor de patiënt zijn er duidelijke voordelen. “Toch is dit niet voldoende om teleconsultatie geaccepteerd te krijgen. Er moeten ook voordelen voor de artsen in het systeem zitten, niet alleen voor de patiënten. Bovendien moeten de vergoedingen voor de artsen goed geregeld zijn.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

4000ste huisarts start met teleconsultatie via TeleMC

‘Buitenland niet veel verder met zorg op afstand’

Jury kiest genomineerden Spider Award

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.