Teleurstelling over slechte toegang Wlz voor kinderen

Ouders die stabiele zorg willen voor hun kinderen met een beperking lopen tegen obstakels aan. De zorg die gemeenten biedt is vaak te onzeker en de toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt voor kinderen regelmatig geblokkeerd door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Na anderhalf jaar debat is de beleidsreactie van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hierover ronduit teleurstellend. Dat zegt directeur Frank Bluiminck van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
st-rijn.jpeg

Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) dienden in maart 2016 al een motie in voor een apart afwegingskader Wlz voor kinderen. Het huidige afwegingskader, waarmee wordt bepaalt of iemand toegang krijgt tot de Wlz, is geschreven op volwassenen. ‘Het CIZ kijkt naar toegangscriteria zoals of iemand levenslang beperkt is en of die persoon 24 uur per dag zorg nodig heeft’, legt Bluiminck uit. ‘Omdat kinderen met een beperking zich op een moeilijk voorspelbare manier ontwikkelen, wordt op basis van deze criteria het merendeel van kinderen met een beperking geweigerd.’

Vaagheden
Naar aanleiding van de motie heeft

0
350

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.