Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Telezorg doet Britse sterftecijfer met 45 procent dalen

Annelies Vermeulen
Als telezorg op de juiste manier wordt ingezet, kan het sterftecijfer met 45 procent afnemen. Dat blijkt uit een studie van het Britse ministerie van Volksgezondheid onder 6000 patiënten.
Telezorg doet Britse sterftecijfer met 45 procent dalen

De eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat bij het gebruik van telezorg het aantal personen dat op de spoedeisende hulp wordt opgenomen met 15 procent daalt en het aantal spoedopnames met 20 procent afneemt. Verder er is een afname van 14 procent in het aantal ligdagen en een reductie van 8 procent van de zorgkosten.

Grootste onderzoek

Deze twee jaar durende studie is, volgens het Britse ministerie van Volksgezondheid, de grootste in zijn soort. De klinische studie, WSD (Whole System Demonstrator) genaamd, had tot doel wetenschappelijk bewijslijst te vergaren die de meerwaarde van de inzet van telezorgsystemen in de zorg onderbouwt. De ingezette oplossingen waren gericht op het verlagen van de financiële druk op de zorg voor chronisch zieken.

Philips

Philips is een van de drie leveranciers van de studie. Philips leverde het patiëntbewakingssysteem Motiva aan ongeveer 550 patiënten met hartfalen, COPD en diabetes. Motiva analyseert de vitale functies van de patiënt via thuisbewakingssystemen die draadloos met de tv van de patiënt thuis zijn verbonden. Eventuele afwijkingen in de vitale functies worden via een beveiligde breedbandverbinding verzonden naar zorgprofessionals, die de gegevens op afstand beoordelen. Via Motiva ontvangen patiënten al in een vroege fase meldingen over hun gezondheidstoestand, zodat ze thuis actie kunnen ondernemen om hun gezondheid te verbeteren. Ze hoeven dus niet te wachten tot hun situatie is verergerd en ze de spoedeisende hulp moeten bezoeken of ziekenhuisopname noodzakelijk is geworden. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Kosten

De kosten van de invoering van de telezorgtechnologieën verdient zich volgens Philips terug in de daling van het aantal ziekenhuisbezoeken van patiënten met een chronische aandoening. “De behandeling van chronische aandoeningen kost de Britse overheid miljarden per jaar”, zegt Malcolm Hart, hoofd van de afdeling thuisbewaking van Philips UK. “Invoering van Motiva zou maximaal 100 euro per patiënt per maand aan zorgkosten betekenen. Als je dan bedenkt dat het vervoer naar de spoedeisende hulp of een ziekenhuisopname al gauw 3500 euro kost, kan telezorg tot een efficiënter middelengebruik leiden.”

Lees ook:

Britten halen telezorg in huis voor beroertes

Telezorg te snel voor onderzoekers

Telezorg nog niet altijd effectief

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Deze eerste uitspraken verdienen naar mijn mening de nodige nuancering en voorbehoud.Het gaat mogelijk meer om het gunstig effect van service dan de technologie sec.En dat bovendien in het kader van ‘independant living’. Met belangstelling kijk ik uit naar de eindresultaten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.