Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Telezorg te snel voor onderzoekers

Annelies Vermeulen
Evaluatieonderzoek van telezorg loopt altijd achter de feiten aan. De gemiddelde levensduur van een telezorg softwareprogramma bedraagt pakweg twee jaar. Daarna is er al weer een nieuwe versie beschikbaar die volgens de maker sneller, beter, gebruiksvriendelijker of goedkoper werkt. Dat meldt medicalfacts.nl.
Telezorg te snel voor onderzoekers

De gemiddelde levensduur van apparaten, app’s en devices zoals mobieltjes, sensoren van iPads en laptops bedraagt ook zo’n twee tot drie jaar. De gemiddelde periode van een evaluatie-onderzoek is vaak langer dan drie jaar. Deze periode loopt van het formuleren van de probleemstelling tot en met de publicatie in een peer reviewed, wetenschappelijk tijdschrift. Dat houdt in dat evaluatieonderzoek van telezorg altijd achter de feiten aanloopt. Toch blijft evaluatieonderzoek nodig om te beslissen welke patiënten wel en geen telezorg aangeboden krijgen en om te interpreteren wanneer een signaal uit de telemonitoring al dan niet moet leiden tot ingrijpen door de arts of verpleegkundige op de zorgcentrale.

Onderzoek

Zonder onderzoek bestaat ook het grote gevaar, dat telezorg alleen maar additioneel werkt en geen traditionele face-to-face contacten vervangt. Zo blijkt nieuwe radiologische technologie (CT Scans, MRI’s) de verouderde echo’s nauwelijks te vervangen. Er zijn andere methoden nodig om telezorg te onderzoeken en te beoordelen. Snellere rapportages zijn mogelijk, indien data over gebruikerservaringen, klinische uitkomsten en kosten routinematig verzameld, ge-aggregeerd en geanalyseerd worden. Deze methode staat in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg bekend als ‘rommen’ ofwel als routine outcome monitoring.

Video

Over dit onderwerp werd gediscussieerd op het internationale telezorgcongres in Londen. Het King’s Fund Centre en het Julius Centrum hadden dat georganiseerd op 2 en 3 maart. De video-opname van deze presentatie en die van alle andere sprekers op het telezorg congres staan binnenkort op www.unitzorginnovatie.nl ,doorklikken op ‘Internationaal’. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Telezorg nog niet altijd effectief

Telezorg is beter dan zorg in de spreekkamer

Telezorg explodeert in ontwikkelingslanden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.