Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Test zwangere vrouwen op depressie’

Mark van Dorresteijn
Vrouwen die in verwachting zijn, zouden vroeg in de zwangerschap getest moeten worden op depressieve klachten. Dat stelde de GGD Amsterdam vandaag op basis van onderzoek dat is uitgevoerd samen met het Academisch Medisch Centrum en het VU medisch centrum in Amsterdam.
'Test zwangere vrouwen op depressie'

Uit de studie onder ruim achtduizend zwangere vrouwen bleek dat dertig procent depressieve symptomen had, zoals gevoelens van eenzaamheid en minderwaardigheid. Bij vrouwen van Turkse komaf en vrouwen uit Marokko en andere Afrikaanse landen lag dat percentage nog hoger.

Depressieve klachten

Vrouwen met depressieve klachten bleken vaker een kind te krijgen met een laag geboortegewicht. Ook de algehele gezondheidstoestand van hun baby’s was slechter dan die van kinderen van moeders zonder depressieve klachten. Kinderen van depressieve moeders werden ook vaker te vroeg geboren en stierven vaker rond de geboorte. Dat kan volgens de onderzoekers evenwel ook te maken hebben met ongezonde leefgewoontes, bijvoorbeeld roken tijdens de zwangerschap.

Psychische problemen

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam meldden eerder dit jaar ook al dat psychische problemen bij de moeder de ontwikkeling van het ongeboren kind remmen. Het ziekenhuis opent donderdag een kenniscentrum waar artsen en andere hulpverleners informatie en ervaringen op dat gebied kunnen uitwisselen. (ANP)

Lees ook:

Nieuwe poli voor depressieve zwangeren

‘Zwangere vrouwen moeten binnen kwartier geholpen zijn’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Waarom zou je zwangeren eerder moeten testen op depressieve klachten? Omdat je hen wilt helpen zich goed te voelen, gelukkig is dat ook nog beter voor het kind. Maar voer dit nieuwe beleid niet in om redenen die het kind betreffen, want dan ga je niet serieus om met zwangere vrouw zelf.

  2. Lees alle reacties
  3. Als minister Klink dit idee overneemt, gaat de a.s. moeder tot mogelijk 450 euro aan eigen bijdrage voor haar depressie-diagnose en -behandeling betalen dankzij de in 2011 in te voeren extra eigen bijdrage voor GGZ behandeling. Weer een prima maatregel om de sociaal economische gezondheids- verschillen verder te laten oplopen in Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.