Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Thomas op kamers’ in de maak

Mark van Dorresteijn
Hans van Putten, initiatiefnemer van de Thomashuizen, werkt met franchiseorganisatie De Drie Notenboomen aan een project voor de kleinschalige opvang van licht verstandelijk gehandicapten. Werknaam van het project is ‘Thomas op kamers’.
‘Thomas op kamers’ in de maak

“De opvang is bestemd voor gehandicapten met een lichtere zorgvraag die niet beschikken

over een adequaat sociaal netwerk”, aldus Van Putten. Hij verwacht voor circa duizend mensen een oplossing te kunnen bieden. “Wij denken aan opvang in wooneenheden met vijf à zes grote kamers. Geen gemeenschappelijke woonkamer, maar wel een begeleider die altijd beschikbaar is op de achtergrond.” In 2010 moet het project verder vorm krijgen.

Financiering via persoonlijke budgetten

Van Putten wil het project financieren via persoonsvolgende budgetten. Deze budgetten, waarin ook een vergoeding voor huisvesting is opgenomen, gaan van het zorgkantoor rechtstreeks naar een zorgaanbieder. De Thomashuizen en zusterorganisatie Herbergier maken een sterke groei door. Er zijn momenteel ongeveer 69 Thomashuizen geopend waar twee ondernemers een kleinschalige woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten runnen. In de woonvoorziening wonen zes tot acht mensen. De franchiseorganisatie zorgt voor de locatie, helpt bij het opstellen van ondernemingsplannen en regelt de financiering. De Herbergier heeft dezelfde aanpak. Dit is een kleinschalige woonvoorzieningen voor maximaal vijftien ouderen met dementie. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Licht gehandicapte jeugd wacht jaar op behandelplek

Huisvesting gehandicapten is verbeterd

Zorgvisie magazine

Meer weten? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.