Thuiszorg wil toezeggingen over financiële steun in coronacrisis

In de thuiszorg dreigt chaos door de coronacrisis. Onder cliënten en medewerkers heerst angst voor besmetting en zorgorganisaties kampen met een dagelijks veranderende zorgvraag, oplopend ziekteverzuim en extra uitgaven aan beschermingsmiddelen. De zorgen over de financiële gevolgen nemen toe. Brancheorganisatie ZorgthuisNL vraagt in een brief aan zorgverzekeraars, gemeenten en zorgkantoren om financiële zekerheid.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

ZorgthuisNL reageert hiermee op de brief die Zorgverzekeraars Nederland deze week naar de koepelorganisaties in de zorg stuurde. Daarin zegden de zorgverzekeraars steun in de coronacrisis toe, zonder concrete financiële toezeggingen te doen. Aanbieders in de thuiszorg en wijkverpleging hadden hier wel op gehoopt, omdat de situatie voor hen steeds heikeler begint te worden, stelt de branchevereniging.

Paniek

Onder de cliënten, veelal ouderen, maar ook onder medewerkers in de thuiszorg begint de paniek toe te slaan, vertelt Hans Buijing, voorzitter van ZorgthuisNL. ‘Er is veel angst voor besmetting. Er is ook veel onduidelijkheid: hoe herken je of iemand het coronavirus heeft? Medewerkers hebben behoefte aan duidelijker richtlijnen. Ze hebben te maken met een minder gecontroleerde omgeving dan bijvoorbeeld een verpleeghuis. Achter iedere voordeur is de situatie weer anders. Soms komen ze er niet in, omdat ze geen mondkapje dragen. Dat mondkapjes niet altijd nodig zijn, daar heeft de cliënt geen boodschap aan. Die denkt: jij bent net langs vijf of zes andere adressen geweest, wat heb je meegenomen?’

Ziekteverzuim en extra kosten

Het zijn niet alleen cliënten en werknemers die hem knijpen door corona. Zorgorganisaties moeten alle zeilen bijzetten om met de drastische gevolgen van de crisis om te gaan. ‘Thuiszorgorganisaties zitten met de vraag: kan ik wel of niet zorg verlenen aan deze vaak kwetsbare mensen?’, vervolgt Buijing. ‘De richtlijnen van het RIVM zijn niet eenduidig. Vandaag worden er weer nieuwe instructies verwacht, maar het kost ook tijd om die onder medewerkers bekend te maken. Veel zorgorganisaties zien intussen het ziekteverzuim onder medewerkers toenemen. Tegelijkertijd zijn ze extra kosten aan het maken omdat ze veel meer beschermingsmiddelen moeten inzetten, omdat ze trainingen moeten inlassen, omdat de routes minder efficiënt worden.’

Omzet steeds minder zeker

Terwijl de kosten aan de ene kant toenemen, wordt aan de anders kant de omzet steeds minder zeker. ‘Veel zorg is afgezegd, uit angst voor besmetting. Tegelijkertijd krijgen we een heel nieuwe zorgvraag, doordat mensen die gewoonlijk naar een dagbesteding zouden gaan, nu thuis zitten. De zorgaanbieders willen deze zorg graag leveren. Minister De Jonge heeft ons deze week ook nadrukkelijk gevraag om vooral die zorg te leveren en te doen wat nodig is in deze moeilijke tijd. Dat willen zorgaanbieders ook.’

Financiële zekerheid

Om zorg te kunnen blijven leveren, vraagt de sector zijn financiers nu om een stuk zekerheid. Volgens Buijing hebben veel thuiszorgorganisaties namelijk nauwelijks een financiële buffer. ‘De wijkverpleging en de thuiszorg staan al onder druk, onder meer doordat dit jaar de tarieven niet zijn geïndexeerd, ze zijn niet meegegroeid met de afspraken in nieuwe cao. De marges in de sector zijn dus heel klein’, zo licht de voorman van ZorgthuisNL toe.

Buijing wijst erop dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden heeft opgeroepen om bestaande contracten te honoreren, maar dat sommige gemeenten toch een andere afweging maken. ‘We horen ook geluiden over gemeenten die zeggen: stop maar met de zorg die niet noodzakelijk is. Of die het zien als een gelegenheid om een bezuiniging te realiseren.’

Exploitatiekosten

ZorgthuisNL vraagt haar financiers – zorgverzekeraars en zorgkantoren en gemeenten – nu om voor 2020 te vergoeden op basis van de exploitatiekosten. ‘Deze zijn te verantwoorden op basis van noodzakelijke uitgaven ten gevolge van de crisis en het behoud van de banen van medewerkers. Het resultaat kan zowel positief als negatief uitvallen ten opzichte van de begroting 2020, maar op deze wijze is de continuïteit van de organisatie gewaarborgd’, zo is te lezen in de brief van de branchevereniging.

Voor de onderlinge verdeling van deze kosten, zouden de financiers dezelfde verdeling moeten toepassen als in 2019. Zo zou de uitvoering van de zorg ook door de schotten heen kunnen plaatsvinden, aldus ZorgthuisNL.

Kandidaat voor het ziekenhuis

Voorman Buijing waarschuwt tot slot dat de thuiszorg op de aanlooproute naar het ziekenhuis ligt. ‘Bij het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) gaat veel aandacht naar de ziekenhuizen en IC’s en dat is volkomen terecht. Maar bedenk wel dat de thuiszorg veel cliënten ziet die zonder zorg algauw een kandidaat voor opname in het ziekenhuis zijn. En dat is iets dat we juist willen voorkomen.’

Vertrouwen

Voor de verantwoording over de geleverde zorg doet de organisatie overigens een beroep op het vertrouwen van zijn financiers. Ze is hierin vandaag niet de enige. Ook bestuurder Paul de Schipper, van ggz-aanbieder Emergis, doet een beroep op overheid en verzekeraars, om zorgverleners dit jaar te vertrouwen en de begrote kosten als budget beschikbaar te stellen.

Hoe managen we deze coronacrisis? Lees dagelijks het nieuws en achtergrond verhalen van Nederlandse zorgorganisaties in onze nieuwsbrief. Schrijf u nu in en ontvang dagelijks coronacrisis- en andere artikelen direct uit de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.