Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgloon stijgt ondanks getorpedeerde cao

De vakbond CNV verwerpt het cao-akkoord voor de thuiszorg, maar de werkgevers zijn toch van plan de daarin afgesproken loonsverhoging te betalen. Dat maakte brancheorganisatie ActiZ dinsdag bekend.

In december 2007 sloten werkgeversorganisatie ActiZ en alle bonden (CNV PZ, AbvaKabo, FNV, Nu ’91, FBZ en De Unie Zorg en Welzijn) een principe-akkoord over de cao voor de verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorg. Onderdeel van dit akkoord is een samenvoeging van twee cao’s namelijk de cao-Verpleeg-Verzorgingshuizen en de cao-Thuiszorg tot één cao voor de hele branche.

Oude cao

Doordat de CNV-leden en de kleine brancheorganisatie BTN het nieuwe akkoord voor de thuiszorg hebben afgewezen, blijft de oude cao van kracht. ActiZ weigert echter de oude cao thuiszorg uit te voeren. De leden uit de thuiszorg krijgen als het aan de brancheorganisatie ligt de afgesproken loonsverhoging uitbetaald en niet pas in oktober 2008 met terugwerkende kracht.

Schandalig

In een persbericht schrijft ActiZ: “Wij vinden deze opstelling van CNV onbegrijpelijk en schandalig. Volgens de CNV zouden de arbeidsvoorwaarden verslechteren. Het gevolg is dat met name voor de 180.000 werknemers in de thuiszorg en de kraamzorg een loonsverlaging van zes procent dreigt.”

Democratische wijze

Op haar site ontkent CNV deze beschuldiging. “Wij leggen geen enkele werkgever iets in de weg om de loonsverhogingen uit te keren.” Verder schrijft bestuurder Leon Vincken: “Onze leden hebben op democratische wijze hun mening gegeven en dat hebben wij als bond gewoon te accepteren. De verslechteringen voor de werknemers in de ouderen- en thuiszorg gaven de doorslag. Daarom gaan wij de cao niet tekenen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Vakbonden verdeeld over nieuwe CAO VVT

Onderhandelingen CAO Thuiszorg en Verzorging afgebroken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.