Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Toedienen injecties uit de AWBZ

Het zetten van bepaalde injecties door verpleegkundigen valt sinds september niet meer onder de AWBZ. Ook het klaarzetten van sommige medicijnen moet nu uit de Zorgverzekeringswet gefinancierd worden.

Als gevolg van een beleidswijziging van staatssecretaris Bussemaker valt het zetten van sommige eenvoudige injecties en het klaarzetten van bepaalde medicijnen niet meer onder de AWBZfunctie Verpleging. Voortaan moet het zorgkantoor voor deze handelingen betalen. De gedachte is dat bijvoorbeeld apothekers goed in staat zijn sommige medicijnen klaar te zetten. En dat bepaalde injecties best door de

huisarts gezet kunnen worden in plaats van een uit de AWBZ betaalde verpleegkundige.

Regelmaat handeling

Volgens woordvoerder Eric Spree van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) ligt het onderscheid in de regelmaat waarop de handeling

wordt uitgevoerd. “Als een cliënt één keer per week een injectie nodig heeft, valt dat onder de Zorgverzekeringswet. Is er één keer per dag een injectie nodig, dan valt dat onder de AWBZ. Voor alles daar tussenin, moet per cliëntnaar de zorgzwaarte gekeken worden.” Het CIZ werkt momenteel aan de precieze invulling van deze regeling. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Tekorten AWBZ lopen op

Bezuiniging op AWBZ wordt nergens opgevangen

Bussemaker schrapt mogelijk herstelzorg uit AWBZ

1 REACTIE

  1. Ik vind het belachelijk dat dit door de huisarts moet worden gedaan.In mijn geval,ik woon in een aanleunwoning van een zorginstelling en word een maal per week door een verpleegkundige geinjecteerd,nu moet ik naar de huisarts.Het moet toch kunnen dat dit injecteren gewoon door de verpleegkundige door moet gaan,en de rekening via de huisarts naar de zorgverzekering gaat.Hopelijk gebeurt dit in de toekomst.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.