Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toegankelijke huisarts vermindert SEH-bezoek

Mark van Dorresteijn
Hoe toegankelijker de eerstelijnszorg is in een land, hoe minder vaak zij de spoedeisende hulp bezoeken. Dat blijkt uit een vergelijkende studie in 34 landen door Michael van den Berg (RIVM), Tessa van Loenen en Gert Westert, meldt het NTVG.
Toegankelijke huisarts vermindert SEH-bezoek

De data werden tussen 2011 en 2013 verzameld in een survey met 60.991 patiënten en 7005 huisartsen, in 31 Europese landen plus Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. De onderzoekers zagen dat patiënten met een huisarts die hen persoonlijk kent, minder vaak de SEH bezochten. ‘Slechts een derde van alle patiënten die de SEH bezochten, zeiden dat dit was omdat de huisarts hun klacht niet kon behandelen.’

Bereikbaarheid huisarts

In Spanje, Portugal en Griekenland had meer dan 40 procent van de patiënten het afgelopen jaar een SEH bezocht, in Denemarken, Nederland en Bulgarije minder dan 18 procent. De reden voor patiënten om naar de SEH te gaan wisselde per land. De meeste mensen lijken naar de SEH te gaan voor klachten die de huisarts niet behandelt, maar in veel landen speelde een rol dat er niet tijdig een huisarts bereikbaar was.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.