Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Toekomst dagbesteding blijft onduidelijk

Mark van Dorresteijn
Het kabinet kan nog geen duidelijkheid geven over hoe de dagbesteding, de opvang van bijvoorbeeld demente ouderen, er in 2014 precies uitziet voor mensen die er dan voor het eerst een beroep op willen doen. In het regeerakkoord is afgesproken dat in 2014 het recht op de dagbesteding verdwijnt voor nieuwe gevallen. Een jaar later krijgen gemeenten de taak om de dagbesteding en begeleiding van ouderen of psychiatrische patiënten te regelen.
Toekomst dagbesteding blijft onduidelijk

De oppositie in de Tweede Kamer is zeer bezorgd dat mensen die de extra zorg nodig hebben, de dupe worden, zeker in 2014. Premier Mark Rutte benadrukte woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring dat 2014 een overgangsjaar is waarover nog overleg gevoerd moet worden met gemeenten en cliëntenorganisaties. Hij erkende dat de maatregel heel ingrijpend kan uitpakken voor mensen, maar hield staande dat er nu echt nog geen duidelijkheid te geven valt.

Verantwoordelijkheid bij gemeente

Op verzoek van PvdA-leider Diederik Samsom beloofde Rutte er alles aan te doen om te kijken of mensen die in 2014 voor het eerst dagbesteding nodig hebben, toch al onder de verantwoordelijkheid van gemeenten geholpen kunnen worden. Daarvoor moet onder meer eerst uitgezocht worden of dat extra geld kost.

Snijden in budget

Bij het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de extra zorg naar gemeenten wordt er 25 procent van het budget weggesneden. SP-leider Emile Roemer waarschuwde voor grote problemen. ‘U schrapt de dagbesteding en zadelt gemeenten en de mensen thuis met ellende op.’ Roemer zei dat Rutte zich bijna bezondigde aan discriminatie, omdat een dementerende volgend jaar nog wel extra zorg krijgt, maar een jaar later niet.

Beschaving

D66-leider Alexander Pechtold hield Rutte voor dat het een kwestie van beschaving is om kwetsbare mensen de zorg te bieden die ze nodig hebben. ‘Als je bij zo’n kwetsbare groep onzekerheid laat bestaan, doe je heel veel pijn.’ De oppositie riep het kabinet op snel duidelijkheid te verschaffen over de gevolgen voor mensen.

Rutte benadrukte dat het een bewuste keuze is om de taken over te dragen naar gemeenten omdat die beter maatwerk kunnen bieden. (ANP – Foto ANP)

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Los van de problematiek in 2014, onstaat in januari 2013 al een probleem omdat de vergoeding voor de vervoerskosten met meer dan 50% wordt gekort. Daar waar de gemiddelde vervoerskosten 15-19 Euro bedragen en nog maar 6 wordt vergoed, zullen zorgaanbieders de dagverzorging/groepsbegeleiding niet meer aanbieden. Immers het is een AWBZ geindiceerde functie in 2013 en dan mag er geen eigen bijdrage worden gevraagd. Waarbij 10 tot 12 Euro per keer ook nog eens een forse aanslag betekent op de portemonee van velen. Zo lang mogelijk thuiswonen en het ontlasten van de mantelzorg komt zo op de tocht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.