Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toeslag zorgkosten ook achteraf uitgekeerd

Toeslagen aan chronisch zieken en gehandicapten kunnen straks ook met terugwerkende kracht worden uitgekeerd. Dat heeft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid gezegd in de Tweede Kamer. Het gaat om patiënten die nu geen recht hebben op een uitkering, maar in de toekomst mogelijk wel.

Volgend jaar komt er een nieuwe regeling om chronisch zieken en gehandicapten te compenseren voor hoge zorgkosten. Nog niet duidelijk is wie precies voor deze compensatie in aanmerking komen. Een commissie doet hier onderzoek naar. Patiënten die later toch in aanmerking blijken te komen voor een toeslag, kunnen deze met terugwerkende kracht krijgen.

CG-Raad

Volgens de Chronische Zieken en Gehandicaptenraad vallen ruim 400.000 mensen nu nog ten onrechte buiten de regeling. Zij lopen een tegemoetkoming van 300 tot 500 euro mis. Het gaat onder anderen om reumapatiënten en patiënten met spierziekten. De toezegging van Bussemaker gaat de CG-Raad niet ver genoeg. De raad zou het liefst zien dat mensen die buiten de boot dreigen te vallen, via een belastingaftrek alsnog een compensatie krijgen voor hun zorgkosten. Het kabinet voelt daar niets voor. Van de al bestaande aftrekmogelijkheid profiteerden te veel mensen die er eigenlijk niet voor in aanmerking zouden moeten komen. Binnen de nieuwe regeling voor zorgkosten blijft de aftrek wel bestaan, maar dan in sterk afgeslankte vorm. (ANP)

Lees ook:

‘Lichtgehandicapten op straat door verscherpte AWBZ’

Bezuinigingen in AWBZ worden niet uitgesteld

Bezuiniging op AWBZ wordt nergens opgevangen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.