Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top-10: Sint Jans Gasthuis meest patiëntvriendelijk

Mark van Dorresteijn
Het Sint Jans Gasthuis in Weert is het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland. Deze publieksprijs is een initiatief van ZorgkaartNederland.nl, de grootste reviewsite voor de zorg. De prijs werd overhandigd tijdens het DigitaleZorgEvent door Wilna Wind, algemeen directeur van patiëntenfederatie NPCF.
Top-10: Sint Jans Gasthuis meest patiëntvriendelijk
Foto: ANP Photo

De waarderingen op ZorgkaartNederland.nl vormen de basis voor de uitslag. Uit het juryrapport: ‘Artsen verstaan hun vak en ze doen het uiterste om de juiste oplossing te vinden. Daardoor hebben patiënten echt het idee dat ze in goede handen zijn. Het verplegend personeel stelt mensen op hun gemak en zorgt ervoor dat zij niet worden behandeld als nummer.’

Top-10

Vorig jaar won het Ikazia ziekenhuis uit Rotterdam de prijs voor meest vriendelijke ziekenhuis. Dit jaar bestond de top tien uit:
1. Sint Jans Gasthuis Weert
2. Máxima Medisch Centrum
3. Refaja Ziekenhuis
4. Deventer Ziekenhuis
5. Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis
6. Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten
7. Leids Universitair Medisch Centrum
8. Ikazia Ziekenhuis
9. Rijnstate Arnhem
10. Rijnland Ziekenhuis

Openheid

De prijs is een belangrijke impuls voor ziekenhuizen om nog meer aandacht te schenken aan patiëntvriendelijkheid en meer ruimte te geven voor het oordeel van patiënten. ‘Mensen gaan op zoek naar informatie en er is grote behoefte aan openheid en duidelijke informatie in de zorg. Daar is nog steeds niet echt sprake van. Er is nog steeds geen kwaliteitsinformatie voor patiënten’, zegt Wind. ‘Dokters weten van elkaar precies door wie ze geholpen willen worden, maar patiënten hebben die informatie niet. Dat moet veranderen. Je moet als patiënt toegang hebben tot voldoende informatie om de dokter te vinden die het beste bij je past. ZorgkaartNederland helpt daarbij maar er moet nog veel meer gebeuren. Openheid over kwaliteit en kosten is hard nodig.’

Beoordelingen

Alle ziekenhuizen met meer dan 100 waarderingen op ZorgkaartNederland.nl maakten kans op de prijs van Meest Patiëntvriendelijke Ziekenhuis van Nederland. Om te komen tot de uiteindelijke ranking van de ziekenhuizen is gekeken naar aspecten als de accommodatie, de informatievoorziening en de behandeling. Zowel de beoordelingen van het ziekenhuis zelf als die van de artsen die er werken zijn meegeteld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.