Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Top-50: Gemeente Hilversum beste in thuiszorg

Sarah Berends
Hilversum scoort het hoogst in het Abvakabo FNV onderzoeksrapport ‘Top 50: Gemeenten en thuiszorg’ dat deze maand gepresenteerd is. FNV wil in kaart brengen welke keuzen de gemeenten maken met de thuiszorg in hun gemeente.
Top-50: Gemeente Hilversum beste in thuiszorg

De gemeente Hilversum kwam scoorde hoog door de aanvaring met zorgaanbieder Vivium. Hilversum wilde dat zorgmedewerkers in de gemeente op FWG 15-niveau betaald werden en Vivium voldeed niet aan die eis. De gemeente had sancties afgekondigd om Vivium te dwingen haar medewerkers in een hogere salarisschaal te plaatsen en deed dit met succes.

De top 5 Best scorende gemeenten
1. Hilversum: 27 punten
2. Groningen: 26 punten
3. Den Haag: 24 punten
4. Súdwest-Fryslân: 23 punten
5. Delft: 22 punten
De top 5 Slechtst scorende gemeenten
1. Tilburg: 2 punten
2. Emmen: 2 punten
3. Almere: 6 punten
4. Vlaardingen: 11 punten
5. Breda: 11 punten

Slechtste gemeenten

De twee slechtst scorende gemeenten zijn ook herhaaldelijk in het nieuws geweest. De gemeente Emmen is het symbool voor loondump in de thuiszorg geworden, vermeldt FNV in het onderzoek. Een cliënt heeft een rechtszaak aangespannen, die geïndiceerd was voor 4,5 uur huishoudelijke hulp voor lichte en zware huishoudelijke werkzaamheden en voor wasverzorging. De gemeente voorzag alleen in tweeënhalf uur schoonmaakwerk. Volgens de rechter voldeed Emmen hiermee niet aan de regels voor het bieden van thuiszorg. Tilburg scoorde slecht door de invoering van de alfacheque.

Onderzoek

FNV heeft het onderzoek gebaseerd op acht onderwerpen. De gemeenten konden punten scoren op de volgende thema’s: tarieven, ALFA/PGB, aanbestedingen, cao-VVT, IGZ, signaleren, inzet van vrijwilligers, overname en topsalaris.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.