Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top NPCF vertrekt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Weekoverzicht] Bijna tegelijk verlaten twee bestuursleden de NPCF: directeur-bestuurder Wilna Wind en adjunct-directeur Jacqueline Baardman.
<p>Wilna Wind</p>
Wilna Wind - Foto: NPCF

Wilna Wind

Eind 2010 begint Wilna Wind (1961) bij de NPCF. Zij kwam van de FNV waar ze samen met Agnes Jongerius de vakbond vertegenwoordigde in onderhandelingen over de verhoging van de pensioenleeftijd. Het overleg mislukte en de weg was vrij voor het optrekken van de AOW-leeftijd, ondanks de felle tegenstand van de FNV. Vrij Nederland heeft het over een ‘strategische blunder’ van het onderhandelaarsduo. Wind kan er de energie niet meer voor opbrengen en ze begint opnieuw in een andere sector. Wat het meteen lastig maakt, is de korting van de subsidie van 1,7 naar 1,2 miljoen euro in vier jaar, die VWS oplegt. Maar Wind gaat voortvarend van start.

Patiënt

Haar taak is de patiënt en zijn belangen beter zichtbaar maken. Wind komt veelvuldig in het nieuws. Ze laat haar gezicht zien bij congressen en Kamerdebatten. Bij hoorzittingen in de Kamer kan men niet meer om de NPCF heen. Ze zegt in 2011 tegen Zorgvisie dat ze invloed wil uitoefenen, door ‘een beetje trekken en duwen.’ Ze zit aan tafel waar de besluiten worden genomen en zet namens de NPCF een handtekening onder het Convenant Medisch Specialistische Zorg en de convenanten Gepast Gebruik van Zorg.

CG-raad

Een andere opdracht is het doorvoeren van een fusie met de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad. Eerdere pogingen zijn dan al drie of vier keer mislukt. Wind vindt de fusie niet meer dan logisch, omdat versnippering van de patiëntenbeweging niet effectief is. Ze hoopt dat platform GGZ en de Verstandelijk Gehandicapten ook bij de club komen. Maar de fusie mislukt voor de vijfde keer. De CG-raad en het Platform VG fuseren in 2014 tot ‘Iederin’.

Onderhandelaar

Over haar onderhandelingsvaardigheden zegt ze in 2012 in een interview met de NRC: ‘Je moet niet het onderste uit de kan willen halen. Wanneer anderen dat bij mij proberen, hebben ze een slechte aan me. Dan kan er maar één verliezen en dat wil ik niet zijn.’ Wind stopt naar eigen zeggen op eigen initiatief. Ze heeft nog geen nieuwe functie en ze verheugt zich op de wandeltochten die ze wil gaan maken.

Jacqueline Baardman

Adjunct-directeur NPCF Jacqueline Baardman (1967) vertrekt op 1 juni naar GGD Hart voor Brabant. Baardman begon in 2012 bij de NPCF. Zij was daar drijvende kracht achter Zorgkaart Nederland. Intussen heeft de site volgens de NPCF elke maand 900.000 bezoekers. Bij GGD Hart voor Brabant wordt Baardman sectormanager programma’s: ‘Thema’s als zorg dichtbij, eigen regie, digitale zorg, zijn actueel en moeten een plek krijgen in een veranderende organisatie. Ik vind het een uitdaging om mijn kennis en ervaring daarvoor in te mogen zetten bij de GGD. Vernieuwing is noodzakelijk, de kunst is om het ook leuk te laten zijn, en dat kan je alleen met elkaar.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.