Volgens de vastgestelde norm moet een patiënt binnen 45 minuten door een ambulance op een seh worden binnengebracht. In de bereikbaarheidsanalyse van het RIVM is berekend welke ziekenhuislocaties met spoedeisende hulp of met acute verloskunde ‘gevoelig’ zijn voor de 45 minutennorm. Wat blijkt is dat voor 33.000 inwoners langere reistijden gelden – voornamelijk bewoners op de Waddeneilanden moeten langer wachten dan gemiddeld. De tien gevoelige ziekenhuizen voor de spoedeisende hulp zijn gelijk gebleven aan vorig jaar. Voor de acute verloskunde is er één gevoelige locatie bijgekomen: het Röpcke Zweers Ziekenhuis.

Spoedeisende hulp
Het peilmoment van de RIVM-analyse is april 2018. In deze maand waren er in totaal 89 afdelingen spoedeisende hulp. Van deze 89 afdelingen zijn er 86 dag en nacht open en 3 zijn alleen overdag en mogelijk ook ’s avonds open. In vergelijking met vorig jaar zijn er vijf spoedeisendehulpafdelingen minder. De afdelingen die inmiddels zijn gesloten, zijn van het HMC Antoniushove in Leidschendam, het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden, de Ziekenhuis Groep Twente in Hengelo, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht en het Havenziekenhuis in Rotterdam.

Aanbod ambulancestandplaatsen
In 2018 zijn er Nederland 213 ambulancestandplaatsen die dag en nacht paraat staan. In vergelijking met 2017 zijn er twee nieuwe standplaatsen bijgekomen en twee standplaatsen opgeheven. In 2017 staan zes standplaatsen niet dag en nacht gereed – deze standplaatsen zijn momenteel posten voor dynamisch ambulancemanagement. Dit houdt in dat deze posten paraat staan als de paraatheid van 24/7-standplaatsen lager is doordat ambulances bezet zijn.
Aanbod acute verloskunde
Acute verloskunde wordt in Nederland op tachtig ziekenhuislocaties aangeboden. Sinds eind 2017 biedt het Scheper ziekenhuis in Emmen geen acute verloskunde meer aan. Sinds 2018 biedt het St. Antoniusziekenhuis in Woerden geen acute verloskunde meer aan. Het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal bieden op in april 2018 wel acute verloskunde aan, terwijl zij dat in 2017 niet deden.