Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top tien ‘gevoelige’ ziekenhuizen blijft hetzelfde als vorig jaar

Redacteur Zorgvisie
Maar liefst 99,8 procent van de inwoners van Nederland kan binnen 45 minuten naar de spoedeisende hulp worden gebracht. Tien ziekenhuizen zijn ‘gevoelig’ voor deze norm. Deze tien 'gevoelige ziekenhuizen' zijn dezelfde als in 2017, blijkt uit een analyse van het RIVM.
spoedeisende hulp
Foto: iStock

Volgens de vastgestelde norm moet een patiënt binnen 45 minuten door een ambulance op een seh worden binnengebracht. In de bereikbaarheidsanalyse van het RIVM is berekend welke ziekenhuislocaties met spoedeisende hulp of met acute verloskunde ‘gevoelig’ zijn voor de 45 minutennorm. Wat blijkt is dat voor 33.000 inwoners langere reistijden gelden – voornamelijk bewoners op de Waddeneilanden moeten langer wachten dan gemiddeld. De tien gevoelige ziekenhuizen voor de spoedeisende hulp zijn gelijk gebleven aan vorig jaar. Voor de acute verloskunde is er één gevoelige locatie bijgekomen: het Röpcke Zweers Ziekenhuis.

De gevoelige ziekenhuizen voor spoedeisende hulp en acute verloskunde

Spoedeisende hulp

Het peilmoment van de RIVM-analyse is april 2018. In deze maand waren er in totaal 89 afdelingen spoedeisende hulp. Van deze 89 afdelingen zijn er 86 dag en nacht open en 3 zijn alleen overdag en mogelijk ook ’s avonds open. In vergelijking met vorig jaar zijn er vijf spoedeisendehulpafdelingen minder. De afdelingen die inmiddels zijn gesloten, zijn van het HMC Antoniushove in Leidschendam, het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden, de Ziekenhuis Groep Twente in Hengelo, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht en het Havenziekenhuis in Rotterdam.

 

Bereikbaarheid van de 86 afdelingen spoedeisende hulp

Aanbod ambulancestandplaatsen

In 2018 zijn er Nederland 213 ambulancestandplaatsen die dag en nacht paraat staan. In vergelijking met 2017 zijn er twee nieuwe standplaatsen bijgekomen en twee standplaatsen opgeheven. In 2017 staan zes standplaatsen niet dag en nacht gereed – deze standplaatsen zijn momenteel posten voor dynamisch ambulancemanagement. Dit houdt in dat deze posten paraat staan als de paraatheid van 24/7-standplaatsen lager is doordat ambulances bezet zijn.

Aanbod acute verloskunde

Acute verloskunde wordt in Nederland op tachtig ziekenhuislocaties aangeboden. Sinds eind 2017 biedt het Scheper ziekenhuis in Emmen geen acute verloskunde meer aan. Sinds 2018 biedt het St. Antoniusziekenhuis in Woerden geen acute verloskunde meer aan. Het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal bieden op in april 2018 wel acute verloskunde aan, terwijl zij dat in 2017 niet deden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.