Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Topinkomens naar ministersalaris vanaf 2015

Mark van Dorresteijn
Nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag gaan in de (semi)publieke sector, mogen niet meer dan een minister (178.000 bruto) gaan verdienen. Nu is het toegestane maximum nog 130 procent van dat loon. Voor zittende bestuurders met een inkomen boven de nieuwe norm, komt een overgangsregeling.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken - Foto: ANP - Bart Maat

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie steunt het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de verlaging van de topinkomens, bleek donderdag 16 oktober bij het afrondende debat over de topinkomens. De Eerste Kamer moet de komende maanden ook nog instemmen om de regeling op tijd te laten ingaan. De steunende partijen vormen ook een ruime meerderheid in de senaat.

Tegen

CDA, D66 en de SGP steunen het voorstel niet. Ze zijn in beginsel wel voor een verlaging, maar ze vinden dat het voorstel te snel wordt doorgevoerd en niet zorgvuldig is. Zo zijn onder meer de effecten ervan op de andere salarissen in de organisaties niet duidelijk.

Verdere verlaging

Slechts twee jaar geleden waren de topinkomens al verlaagd naar het huidige niveau van 130 procent van het ministersloon. Wat Plasterk betreft gaat het maximale inkomen niet nog verder omlaag.

Kritiek

Het plan van Plasterk krijgt weinig steun in het veld. Zowel bestuurders als toezichthouders zien veel problemen en kraken het plan. Plasterk was het overigens niet eens met deze kritiek. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaf ook kritiek en stelde dat er steeds minder ruimte komt voor de beloning van individuele prestaties.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

 

 

 

3 REACTIES

  1. Gingen de topinkomens maar naar het ministersalaris. Misleiding is hiertroef. De minister van list & bedrog heeft stelselmatig op twee punten de waarheid geweld aangedaan. Sinds de invoering van WNT op 1 januari 2013 heeft geen enkele nieuw aangestelde bestuurder meer kunnen graaien. Minister gebruikte echter bij voortduring voorbeelden van graaiers (= babyboomers) die onder de overgangsregeling lekker verder konden graaien om de zogenaamde urgentie voor een nieuwe WNT kracht bij te zetten. Ook heeft de minister bij voortduring het maximum inkomen als fatsoenlijk gehanteerd (is het ook). Echter dankzij de staffel gaat meer dan 80% van bestuurders in (semi-)publieke sector straks nog niet de helft van het ministersalaris ontvangen. Dat is dus lager dan ongeveer een derde van het personeel in bijvoorbeeld de zorg. Gaat dus wel degelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben. Voor de happy reaguurder: ook jouw salaris gaat straks dus 30% omlaag om weer een normale verdeling van verantwoordelijkheid versus betaling te verkrijgen.
    En voor wie denkt dat het meevalt, kijk maar eens naar de benoemingen bij kleinere instellingen (<25 M) het afgelopen jaar. Zonder uitzondering lichtgewicht managers. Van de Eerste Kamer, ooit chambre de reflexion, valt niets te verwachten. Kortom, wordt een feestje komende jaren in de (semi-)publieke sector dankzij ome Roon! En de oogst van twee ministerschappen Plasterk? PowNews en een ontwricht maatschappelijk middenveld.

  2. Lees alle reacties
  3. Toppers, bij bestuurders, is dat nodig dan?
    Geen acquisitie risico:
    – De mark wordt verdeelt door de verzekeraars
    – De gewenste regionale dekking
    – Weinig aanbod van uitvoerende door beperking van de opleidingscapaciteit
    Daarnaast
    Geen inhoudelijk verantwoordelijkheid, het tuchtrecht geldt alleen voor de uitvoerende specialist.
    Wat doet een bestuurder dan dat daar een topper voor nodig is die meer verdiend dan een minister?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.