Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Topsalarissen zorgsector aan banden

De verenigingen van ziekenhuisdirecteuren en toezichthouders in de zorg zijn van plan om samen een adviesregeling arbeidsvoorwaarden op te stellen.

Dit zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren (NVZD) naar aanleiding van het vorige week verschenen advies van de commissie-Dijkstal ‘Normeren en waarderen’. Deze commissie dringt aan op wettelijke vastlegging van een salarisnorm voor topinkomens in de publieke sector. Het salarismaximum zou dat van de minister-president niet te boven mogen gaan. Voor de semipublieke sector, waaronder alle zorgsectoren vallen behalve de jeugdzorg, zou een beloningscode moeten gaan gelden die de minister moet goedkeuren.

Uitzonderingen

De NVZD wil een salarisnorm ontwikkelen voor de hele sector en afgeleiden daarvan, zoals Sanquin Bloedvoorziening. NVZD-voorzitter Jan Aghina geeft aan dat bepaalde groepen wellicht boven de door Dijkstal gestelde norm zullen uitkomen, zoals bestuurders van academische ziekenhuizen, grote ziekenhuizen en bestuurders van conglomeraten met een omzet van boven de 1 miljard. Maar het gemiddelde zal rond de norm liggen.

Plafond

Aghina: “Wij kunnen ons er goed in vinden, hoewel niet helemaal duidelijk is hoeveel dat is. Als dat 170.000 euro is exclusief toeslagen, zitten wij daar ongeveer op. De NVZD heeft een plafond van 215.000 euro.”

De NVZD zal geen toeslagen in de regeling opnemen. Aghina: “Wij vinden die slechts in uiterst zeldzame gevallen op zijn plaats. Zoiets past niet in een normale regeling. Tenzij je een regeling treft op basis van prestatieloon door doelen van tevoren vast te leggen en het salaris pas te betalen als je je doel hebt gehaald.”

En als iemand niet voor het normsalaris wil komen? Aghina: “Dan is mijn simpele antwoord: dan doe je het toch niet?”

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Salaris zorgbestuurders stijgt opnieuw

Kamer wil topsalaris maximeren

Links:

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Directeuren

Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen

Nederlandse Federatie van Universitair medische centra

NVZ vereniging van ziekenhuizen

Stichting Sanquin Bloedvoorziening

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.