Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toxpoli moet ziekte en dodental verminderen

Redacteur Zorg+Welzijn
Jaarlijks sterven 3000 mensen door het werken met chemische stoffen en asbest. Nog meer mensen worden ziek door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Radboud UMC en de Arbo Unie werken samen in de nieuwe toxpoli.
Toxpoli moet ziekte en dodental verminderen

Van de 3000 doden per jaar door werken met chemische stoffen en asbest, is bij 1350 gevallen sprake van een vorm van kanker. Veel meer mensen worden ziek door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op hun werk. Om die aantallen terug te dringen, opent het Universitair Medisch Centrum St Radboud samen met de Arbo Unie deze week een polikliniek klinische arbeidstoxicologie. Bedrijfsartsen kunnen patiënten naar deze zogenoemde toxpoli doorsturen als ze vermoeden dat er een relatie is tussen klachten en het werk.

Snelle diagnose

Volgens het UMC worden ziektebeelden als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet of nauwelijks herkend. Dat komt omdat de kennis erover ontbreekt in de reguliere zorg en omdat de diagnostiek complex en tijdrovend is. Op de eerste toxpoli van Nederland werken een internist, een toxicoloog, een farmacoloog en een klinisch arbeidsgeneeskundige of -arts samen, zodat sneller een diagnose kan worden gesteld. Dat is ook in het belang van collega’s van de zieke werknemer, want zo kan mogelijk worden voorkomen dat zij ook ziek worden, aldus het UMC. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Polikliniek voor mannen met borstkanker

HagaZiekenhuis komt met app voor polikliniekbezoek

‘Wildgroei aan poliklinieken alarmerend’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.