Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Traumaheli UMC Groningen oefent nachtvluchten

Mark van Dorresteijn
De traumahelikopter van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) gaat een maand oefenen met nachtvluchten vanaf het dak van het ziekenhuis. Dat meldt het UMCG vandaag. De eerste proefvlucht is maandag.
Traumaheli UMC Groningen oefent nachtvluchten

De Groningse traumaheli mocht sinds november vorig jaar niet meer ’s nachts vliegen, omdat een landing op het dak in het donker niet veilig zou zijn. Dat leidde tot veel kritiek. Medio februari besloot staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) de nachtvluchten toch toe te staan omdat uit onderzoek was gebleken dat de veiligheid niet in het geding is.

Speciale training

Piloten, artsen en verpleegkundigen van het Mobiel Medisch Team (MMT) van het UMCG hebben afgelopen maand een speciale training gevolgd op vliegveld Lelystad. Tijdens de dertig vluchten die voor maart op de agenda staan, kan het MMT oefenen met nachtkijkers en speciale navigatieapparatuur. Per avond wordt vanaf het dak een keer opgestegen en weer op het dak geland. De vluchten, boven militair oefengebied de Marnewaard, duren tot uiterlijk tien uur ’s avonds. Omwonenden van het UMCG zijn over de vluchten geïnformeerd. Tijdens de oefenvluchten is uit voorzorg een tweede MMT-team paraat. Dit team rukt dan uit met een speciaal uitgeruste ambulance.

Definitieve standplaats

Het UMCG zoekt nog naar een nieuwe, definitieve standplaats voor de traumaheli. De voorkeur gaat uit naar een meer centrale plek in de noordelijke provincies, zodat de heli bij calamiteiten buiten Groningen sneller ter plaatse kan zijn. Het helidak op het UMCG blijft wel in gebruik om patiënten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ambulancehelikopters voor platteland

Traumaheli’s mogen ’s nachts weer vliegen

Ergernis over verbod nachtvluchten traumaheli

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.