Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Traumaheli’s mogen ’s nachts weer vliegen

Mark van Dorresteijn
De traumahelikopters van ziekenhuizen in Groningen en Amsterdam mogen weer dag en nacht vliegen. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur besloten.
Traumaheli’s mogen ’s nachts weer vliegen

De helikopters mochten ’s nachts wel uitrukken, maar het landen van de toestellen op het dak van het ziekenhuis was niet toegestaan. Daardoor konden de helikopters in Groningen en Amsterdam sinds november vorig jaar ’s nachts niet meer uitrukken. Bij de medische centra in Rotterdam en Nijmegen kon dat wel, omdat die op de grond een parkeerplek voor de helikopter hebben.

Veiligheid niet in het geding

De ANWB, die een helikoptervoorziening biedt aan vier traumacentra, en de ziekenhuizen kaartten de kwestie begin dit jaar opnieuw aan. Ook Atsma vond de situatie onwenselijk en vroeg deskundigen om advies. Het adviescollege burgerluchtvaartveiligheid (DEGAS) concludeerde dat de veiligheid niet in het geding komt als helikopters ook ’s nachts op het dak staan en van daaruit opstijgen en landen.

Aanpassing regelgeving

“Veiligheid staat voorop. Het gaat om het redden van mensenlevens en dat moet op een veilige manier gebeuren. Nu blijkt dat dit inderdaad veilig kan, wil ik dat de traumaheli’s zo snel mogelijk ook ’s nachts kunnen uitrukken”, stelde de staatssecretaris vrijdag. Hij zal een en ander in regelgeving vastleggen zodat er geen misverstand meer over kan bestaan. Ondertussen mogen de nachtvluchten al worden gemaakt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Atsma wil aparte positie traumaheli’s

Atsma laat nachtvluchten traumaheli onderzoeken

Ergernis over verbod nachtvluchten traumaheli

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.