Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

TSN start aankoop Thuiszorg Groningen

Mark van Dorresteijn
TSN Thuiszorg wordt de nieuwe eigenaar van Thuiszorg Groningen. Beide partijen hebben hiertoe een overeenkomst getekend. Thuiszorg Groningen heeft dat vanmiddag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst.
TSN start aankoop Thuiszorg Groningen

Thuiszorg Groningen en de curator zijn na het faillissement op zoek gegaan naar een samenwerkingspartner. Resultaat hiervan is dat TSN Thuiszorg via de curator een bod heeft gedaan op Thuiszorg Groningen, dat leidt tot de overname door TSN Thuiszorg. Welk bedrag TSN heeft geboden blijft geheim. “Wel kunnen we zeggen dat TSN het niet voor een appel en een ei heeft overgenomen.” Partijen verwachten dat de overname op zeer korte termijn rond zal zijn. De Nederlandse Mededingingsautoriteit, de ondernemingsraad en cliëntenraad moeten de overname nog wel goedkeuren.

Nieuwe bestuurder

De organisatie krijgt door de overname Milena Prochazka als nieuwe bestuurder. Zij is onder andere nauw betrokken geweest bij de overname van Meavita-West in Den Haag. Meavita-West maakte net als Thuiszorg Groningen deel uit van het failliete Meavita Nederland concern. De komende periode zal Prochazka samen met de huidige bestuurder van Thuiszorg Groningen, Filia Kramp, het dagelijks bestuur vormen van Thuiszorg Groningen. Kramp maakt uiteindelijk plaats voor Prochazka die komt te dienen onder hoofdbestuurder Hans Kroeze van TSN. Wanneer Kramp precies vertrekt is nog niet bekend. Een woordvoerder laat weten dat zij na ongeveer zes weken vertrekt, “maar dat kan ook langer of korter duren”.

Personeel

Voor de zomer moeten de plannen van TSN beken zijn. Hoeveel mensen hun baan verliezen is nog niet bekend. Wel geeft TSN aan dat zij willen snijden in het personeelsbestand van het management en de ondersteunende diensten. Voor de zorgverleners en patiënten verandert er nagenoeg niets, verzekert Kroeze.

Overeenstemming

Thuiszorg Groningen staat positief tegenover de overname. Volgens de organisatie is er overeenstemming bereikt op de voor Thuiszorg Groningen belangrijkste onderhandelingspunten. Het gaat hierbij om de continuïteit van zorg aan cliënten en de kwaliteit hiervan. Huidig bestuurder Kramp is ervan overtuigd dat de overname goed is voor de zorg aan cliënten. “Het biedt de beste garanties voor de ontwikkeling van moderne thuiszorg voor de Groninger gemeenschap. Bovendien biedt deze overname de beste perspectieven voor de werkgelegenheid en ontwikkeling van de medewerkers.”

Thuiszorg Groningen

Thuiszorg Groningen is in 2009 failliet gegaan als onderdeel van de landelijke zorgorganisatie Meavita. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hierna 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een doorstart van Thuiszorg Groningen in een tijdelijke stichting. Dit bedrag is gebruikt voor een sociaal plan. Na het faillissement moesten ongeveer 600 van de 4500 personeelsleden van Thuiszorg Groningen worden ontslagen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Curatoren Thuiszorg Groningen positief over aflossen schuld

OR verliest vertrouwen in bestuur Thuiszorg Groningen

Thuiszorg Groningen stopt sponsoring FC Groningen

11 REACTIES

 1. Beste Bram, maak je geen zorgen; de politiek kan hier bijna geen stokje voor steken. De voorgaande staatssecretaris van VWS heeft immers bedongen dat deze nieuwe tent verkocht moest worden om de schuldeiser van oud tevreden te stellen. Het is de curatoren van oud er alles aan gelegen om dit voor elkaar te boksen; komt hun c.v. ten goede. Nee, geloof in de politiek in deze is miz onterecht. Ben het met je eens dat zoveel negatieve kritiek geen goed doet. Alle grote thuiszorg organisaties kennen een dergelijk verleden. Redelijk recent is het voorbeeld van de voormalige bestuurder van Icare. Zoals therevel aangeeft over Torny, zo is het enorm leerzaam eens te googlen op de bestuurders van de wat grotere instellingen/organisaties. Je ziet zo eens in de 3 tot 5 jaar een stoelendans. Is de ene organisatie tot aan de afgrond gebracht, dan vetrekt de bestuurder met een bonus om op een andere stoel eenzelfde stunt uit te gaan halen. Veel vernieuwing zit er niet in deze lagen. Vriendjes en vriendinnetjes worden ingevlogen en als het op de ene plaats niet meer lukt dan strijkt de zwerm op een andere plaats neer. Sommige nieuwkomers op de markt, zoals b.v. buurtzorg, kennen een flitsende start. In het begin wars van lange lijnen en management. Toch zie je dat ook bij buurtzorg de eerste management lagen worden binnen gevlogen. Gevolg van het te groot worden. Werd de schaalvergroting eerst nog onder de noemer van een vuist kunnen maken naar de zorgkantoren (achterhaald immers deze gaan verdwijnen)is het nu meer verschoven naar een stevige marktpositie behalen. Zodra dit een feit is beginnen bestuurders te mekkeren dat ze ook een marktconform salaris moeten verdienen hetgeen betekent..ver boven de balkenende norm.Miz moet er dus een stokje worden gestoken tegen het steeds maar groter groeien van zorgorganisaties echter dient de politiek hier zelf eerst de voorwaarden voor te scheppen. Niet tegen beter weten in blijven beweren dat marktwerking de zorg goedkoper maakt maar terug naar organisaties die de menselijke maat in de zorg weten te leggen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hier op heb ik geen goed gevoel over. Een organisatie van deze omvang waarover zoveel slechte comentaren te vinden zijn die een zo mooie organisatie als Thuiszorg Groningen willen kopen. Ik hoop dat middels het aangekondige spoeddebat een stokje voor deze koop wordt gestoken.

 4. zoals ik al zei, asito dus.
  wat voor club is dat, dat TSN, leive dames en heren lees het stuk uit de tubantia maar eens aandachtig en dan vooral doorscrollen naar de commentaren op het vertrek van Torny onderaan de pagina.
  Zie daar uw toekomst……
  Google maar eens op TSN Torny Wanbeleid
  hier de beloofde link en veel sterkte
  http://www.tctubantia.nl/regio/almelo-stad/7284562/Directeur-Jan-Torny-van-TSN-vertrekt-per-1-januari.exe

 5. Beste ZZP’er
  eindelijk iemand die vanuit het huidige tijdsbeeld praat. Als alle werknemers van TZG het voorstel hadden gedaan om de entiteit van het bedrijf te veranderen, een ieder een aandeel in dit bedrijf had gekocht had je nu je eigen organisatie vorm kunnen geven. Klagen blijft natuurlijk makkelijker je hoeft dan niet zelf je kop boven het maaiveld te steken. Je hebt gelijk, alle zorgverleners hadden als ZZP’er aan de slag kunnen gaan of aankunnen haken bij welke andere willekeurige organisatie. Als je geen klein deeltje van deze mega-tent wilt zijn/worden heb je nog steeds deze keuze. Opmerkelijke reactie van hulpje. Zoals al eerder is opgemerkt is dit wel een enorm ongepaste, wellicht uit frustratie voortkomende reactie. Als je half zou weten wat de back en frontoffice regelt om jou fijn je werk te kunnen laten doen dan meot je echt de ogen uit je kop schamen.

 6. He hulpie, je weet niet waar je over praat. Blijkbaar heb je geen enig benul wat wij voor jullie uitvoerenden doen. Laten we eerlijk zijn, wij hebben hier geen van allen om gevraagd. Maar door de dure top zitten wij straks met z’n allen zonder werk en gezien de leeftijd van ons kom je niet snel weer aan een nieuwe baan. Dit alles is gewoon k.t!! Laten we hopen dat ze alles goed bekijken voordat ze mensen ontslagen, want zulk ervaren personeel krijgen ze niet gauw terug.

 7. je hebt alleen maar handen aan het bed nodig
  Dus kantoorpersoneel aan de slag
  De tijd van het koffiedrinken alleen maar binnen kantooruren is voorbij
  Jarenlang hebben jullie mensen in de uitvoerende functies afgezeikt
  Dus nu krijg je eindelijk zelf de zure appel

 8. het personeel is altijd het bokje weer een paar honderd man op straat en de grote heren in Den Haag willen het niet zien ze krijgen de 15 miljoen steun terug en de marktwerking gat verder dat TSN een bedrijf wordt met 23000 werknemers us zeker niet te groot maar als dat fout gaat hoeveel heb je dan nodig om de boel overeind te houden??

 9. Exit kantoorpersoneel in Groningen. Dat blijkt wel uit de brief die is verstuurd naar de werknemers, uit de berichtgeving en hoe de organisatie van de ondersteunende diensten bij TNS is gecentraliseerd. Haal maar snel dat reklamebord weg bij de FC!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.