Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TU Delft ontwikkelt val-airbag voor ouderen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een val-airbag om het middel moet ouderen beschermen tegen heupletsel. TU-Delft heeft een prototype ontwikkeld dat onder de kleren is te dragen.
val airbag.png
Foto: TU Delft

Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. De ernst van het probleem bij vallen van ouderen blijkt uit het grote aantal doden, ziekenhuisopnamen, Spoedeisende hulpbehandelingen en de hoge directe medische kosten.

Valongevallen
In 2013 zijn 2645 mensen van 65 jaar en ouder overleden ten gevolge van een val. In totaal kwamen 80.000 van hen op de SEH terecht. Dit leidde tot 40.000 ziekenhuisopnames . De jaren daarvoor lieten steeds een significante toename van het aantal overlijdensgevallen zien en de onderzoekers verwachten dat de trend zich doorzet. De prognose is dat er tot 2030 jaarlijks 63.000 65-plussers worden opgenomen in het ziekenhuis, en jaarlijks 130.000 van hen de SEH-afdeling bezoeken na een valongeval.

Val-algoritme
Heike Vallery van de TU Delft heeft daarom een valairbag voor ouderen ontworpen. Voor de ontwikkeling van de airbag werkt Heike samen met haar collega’s van de afdeling BioMechanical Engineering en de Nederlandse start-up WOLK BV. De valairbag beschermt ouderen tegen lichamelijk letsel in geval van instabiliteit. Vallery doet onderzoek naar het valalgoritme dat instabiliteit bij oudere mensen moet voorspellen. Dit zorgt ervoor dat de airbag zich tijdig opblaast. Binnen een jaar zal het vernieuwde valalgoritme ingebouwd worden in de eerste serie van valairbags die WOLK gaat produceren.

WOLK Proof of Principle Short from WOLK on Vimeo.

Airbag
Filippo van Hellenberg Hubar van WOLK BV: ‘Wij zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing voor dit maatschappelijke probleem. En de gebruiker ondervindt er zelf geen last van. De airbag is comfortabel, gemakkelijk in gebruik en onder de meeste kleren te dragen. De kussens kunnen zich aan drie zijdes ontvouwen waardoor de gebruiker het minst risico loopt op letsel aan de heup.’  

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Dossier Ouderenzorg

In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.