Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TU Delft ontwikkelt virtuele coach voor PTSS-patiënten

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De TU Delft werkt aan een virtuele coach die positief kan bijdragen aan de therapie van mensen met PTSS. De virtuele coach is onderdeel van een groter project, dat thuisbehandeling voor mensen met PTSS mogelijk wil maken. Myrthe Tielman, ontwikkelaar van de coach, promoveert vandaag aan de TU Delft.
Virtuele Coach Tu Delft
De virtuele coach. Foto: TU Delft

De virtuele coach kan patiënten motiveren om hun therapie door te zetten en hen helpen met het ophalen van traumatische herinneringen als onderdeel van een exposuretherapie. ‘Zo’n computersysteem biedt een mogelijke verlichting voor de kosten in de geestelijke gezondheidszorg en een toegankelijke manier van het volgen van therapie’, aldus Tielman. De inzet van deze e-health toepassing kan een oplossing bieden voor patiënten die ver moeten reizen of liever hun ervaringen privé houden.

Virtual reality therapie

De virtuele coach is een personage op het computerscherm dat oorlogsveteranen en slachtoffers van seksueel misbruik helpt met de verwerking van een traumatische ervaring. Patiënten kunnen het uiterlijk en de stem van hun coach deels zelf samenstellen. Soms bepaalt het systeem hoe de coach er uit ziet, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de coach op de dader van het seksuele misbruik lijkt, verklaart Tielman. Een menselijke therapeut kan het verloop van de VR-therapie op afstand volgen en indien nodig contact opnemen met de patiënt.

Met behulp van gerichte vragen assisteert de virtuele coach bij het zo goed mogelijk terug halen van een gebeurtenis. ‘Deze vragen spitsen zich toe op de specifieke situatie van de patiënt. Afhankelijk van de gegeven antwoorden maakt het computersysteem automatisch een vervolgstap’, aldus Tielman. De virtuele coach kan een patiënt een hart onder de riem steken met motiverende teksten en complimenten geven. ‘Deze teksten zijn gebaseerd op de kennis en ervaring van therapeuten waarmee we samenwerken.’ De coach kan een patiënt ook stimuleren om in bepaalde situaties contact op te nemen met de menselijke hulpverlener.

Dagboek

Een dagboek waaraan foto’s en beelden kunnen worden toegevoegd en gevoelens kunnen worden genoteerd, ondersteunt de patiënt in de VR-therapie. Bovendien kan de patiënt situaties nabouwen in een bijhorende virtuele 3D-omgeving.

Vervolgonderzoek

De promotie van Tielman is onderdeel van het VESP-project, Virtual eCoaching and Storytelling technology for Post-traumatic stress disorder treatment, dat een thuisbehandeling voor mensen met PTSS wil ontwikkelen. De TU Delft heeft de technische ontwikkeling gerealiseerd. Het systeem is met een kleine groep voormalig patiënten en studenten getest. De Erasmus Universiteit gaat tijdens de klinische evaluatie de resultaten meten. Hiervoor werkt de universiteit onder meer nauw samen met GGZ Delfland en Lucertis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.