Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Tuchtcollege berispt plastisch chirurg Van Onselen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het medisch tuchtcollege in Amsterdam heeft plastisch chirurg Edwin van Onselen een berisping gegeven vanwege het overlijden van een 21-jarige patiënte in 2007.
Tuchtcollege berispt plastisch chirurg Van Onselen

Het college verwijt Van Onselen onvolledig medisch handelen, schending van het beroepsgeheim en een onvolledige dossiervoering.

Reanimatie

De vrouw van 21 onderging in 2007 een hersteloperatie van een borstvergroting die zij in België had laten doen. De ingreep bestond uit een liposuctie-operatie aan benen, onderbuik en rug en een borstcorrectie. Van Onselen voerde de operatie uit in een door hem gehuurde OK-ruimte binnen een Utrechtse privékliniek. De andere teamleden waren een anesthesioloog, een operatieassistente en een anesthesiemedewerker. Toen Van Onselen na de borstcorrectie de operatiewond sloot, ontsnapte er lucht uit. Daarna bleek dat gezicht, hals en buik van patiënte waren opgezwollen. Haar toestand verslechterde zo snel dat hartmassage en reanimatie nodig waren. Zij is vervolgens per ambulance naar het umc Utrecht gebracht maar kon niet meer worden gered.

Te laat gedraineerd

Het tuchtcollege vindt het terecht dat Van Onselen en zijn collega eerst zelf hebben geprobeerd hun patiënte te stabiliseren. Na een kwartier is een ambulance gewaarschuwd, dat vindt het college een redelijke tijd. In het vervolg hadden de medici echter meer moeten doen. Zo is te te lang gewacht met het aanbrengen van een drain, namelijk pas toen de ambulance arriveerde. Ook een extra infuusnaald had moeten worden ingebracht. Dit acht het tuchtcollege verwijtbaar. Het college zegt niet te kunnen concluderen dat hierdoor het dramatische verloop te voorkomen was geweest.

Schending beroepsgeheim

In een artikel in De Telegraaf heeft Van Onselen zijn behandeling toegelicht, waarbij hij gebruik maakte van gegevens uit haar medisch dossier. Hoewel patiënte 1 meter 64 lang was en 54 kilo woog, wilde zij deze operaties graag. Van Onselen noemt haar klacht reëel, gezien het resultaat van de ingreep in België. In het medisch dossier is de plastisch chirurg beduidend minder specifiek. Hoewel het tuchtcollege de klacht op het punt van dossiervoering gedeeltelijk gegrond vind, concludeert het ook dat er geen aanwijzing bestaat voor het mogelijk ontbreken van een indicatie voor borstvergroting en liposuctie. Wel heeft de plastisch chirurg het beroepsgeheim geschonden door zijn interview in de Telegraaf.

Geseponeerd

Naar aanleiding van het overlijden van deze patiënte is het OM een onderzoek gestart en zijn vijf deskundigen gehoord. Tijdens een gerechtelijk vooronderzoek zijn Van Onselen en de anesthesioloog als verdachten aangemerkt. In augustus 2010 zijn de zaken geseponeerd. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Uitspraak van het medisch tuchtcollege Amsterdam

Lees meer:

Kritiek op plastisch chirurg zwelt aan

Vrouw overlijdt na cosmetische ingreep

Senaat stemt in met openbaarmaking berispingen

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Op vrijdag 29 juni heeft dr. Van Onselen een bovenooglid correctie bij mij uitgevoerd. Nu, bijna 2 weken later verbaast iedereen zich over het feit hoe geweldig het resultaat van deze ingreep nu al te zien is (ik werk zelf in een ziekenhuis). Dr. Van Onselen is een hele prettige arts en hij is ook zeer deskundig. Ik kan hem iedereen aanbevelen en van mij krijgt hij een dikke 10.

  3. Ik spreek uit ervaring. Dit is een zeer bekwame arts, alles is in de kliniek tot in de puntjes geregeld. Wat ik een slechte zaak aan internet vind is dat dit 1 zaak is in alllllll zijn jaren als arts. Lees de forums betreft plastische chirurgie…. waarom staan niet al die duizende goede reacties bovenaan op internet. Gelukkig kijken mensen verder dan hun neus lang is. Ik kan maar 1 ding zeggen. Het is een zeer correcte, integere, goede arts!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.