Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Twijfelachtig of MST lening kan terugbetalen

D66 in Enschede maakt zich zorgen over de vraag of het Medisch Spectrum Twente (MST) de 17,5 miljoen euro die het leende van de gemeente voor de nieuwbouw van het ziekenhuis wel kan terugbetalen. De partij stelt daarover vragen aan het gemeentebestuur.
Twijfelachtig of MST lening kan terugbetalen

De ongerustheid bij D66 over de financiële positie van het MST houdt verband met de onlangs gepubliceerde jaarcijfers, zo schrijft dagblad Tubantia. Het ziekenhuis boekte over 2014 een nettowinst van ‘slechts’ 7,3 miljoen euro, ruim zes miljoen minder dan een jaar eerder. Het operationele resultaat – wat er met gewone bedrijfsuitoefening werd verdiend – was met 16,3 miljoen ruim vijf miljoen lager dan in 2013.

Rendementsverbetering

Die resultaten zijn niet voldoende om de lening te dekken. De directie stelt zelf in het jaarverslag dat ‘het resultaat in de toekomst beter moet om aan de eisen van het bankenconsortium te blijven voldoen’. In een toelichting wordt gesteld dat er een jaarlijkse rendementsverbetering van 3 procent moet komen. Dat wordt een hele klus. Op de omzet van 365 miljoen euro over 2014 had de netttowinst bij 3 procent meer rendement moeten hebben: 18,2 miljoen in plaats van 7,3 miljoen.

Nieuwbouw

De verbetering van het resultaat is noodzaak, omdat het ziekenhuis zich diep in de schulden heeft gestoken in verband met de 275 miljoen euro kostende nieuwbouw. Door de leningen voor de nieuwbouw steeg de langlopende schuld over 2013 met 78 miljoen euro. Dat betekent voor de toekomst hogere kosten van afschrijvingen en een hogere rente. De belangrijkste oorzaken voor de resultaatdaling zijn ‘stijging van de formatie en personeelskosten’, zo geeft de directie aan. Al met al zorgde dit er voor dat de loonkosten in de jaarrekening over 2014 bij het MST stegen van 180 naar 190 miljoen euro.

Integrale bekostiging ziekenhuizen

Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.

1 REACTIE

  1. Jammer dat een dergelijk suggestief stukje zonder telefoontje naar MST gewoon geplaatst wordt. Iedere ziekenhuisorganisatie die een nieuw ziekenhuis bouwt, gaat in de eerste jaren in het nieuwe ziekenhuis een financieel zware periode in. Zo ook MST. En dat is niet iets dat pas in 2014 duidelijk wordt, maar dat was al bij het opstellen van de business case voor het nieuwe ziekenhuis duidelijk.
    Dat er een rendementsverbetering nodig is om deze periode goed door te komen is daarmee logisch en geen nieuws dat volgt uit een tegenvallende nettowinst in 2014. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.