Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitbesteding totale inhuur als oplossing voor personeelstekorten in ziekenhuizen

Het Nederlandse ziekenhuiswezen staat onder grote personele druk. En niet alleen door een gebrek aan zorgpersoneel (categorie 1). Ook de ondersteunende functies (categorie 2 en 3) kennen een nijpend tekort. Nagenoeg elke sector in ons land zit qua personele bezetting met de handen in het haar en het zorgakkoord dwingt ons bovendien kritisch te kijken naar de inzet van personeel. Hoe krijgt de zorgsector grip op de inhuur van personeel?

Afgelopen jaren is er geklapt voor de zorg en is die tegelijkertijd ook bekritiseerd. Blijkbaar is de scheidslijn tussen voldoende en te weinig dun. Desondanks staat buiten kijf dat de Nederlandse (ziekenhuis)zorg tot de beste ter wereld behoort. Niet alleen heeft iedereen toegang tot zorg, hij is ook relatief adequaat ingericht en van hoogstaand niveau. Daar hangt een stevig prijskaartje aan. We besteden er volgens het CBS bijna 15% van ons BBP aan. Grootste uitdaging van deze tijd is het enorme personeelstekort (45.000 vacatures in 2021). Het uitbesteden van de totale instroom van ondersteunende functies biedt perspectief.

De zogenaamde categorie 2 en 3 functies zijn goed voor circa 70% van alle openstaande vacatures bij ziekenhuizen. Met de juiste kennis en vooral capaciteit kunnen organisaties dit zelf inregelen. Tijdens de rondetafelsessie die Yacht een aantal jaar geleden heeft georganiseerd voor en met diverse gemeenten, was zelf doen of uitbesteden het hoofdonderwerp. Hierin zijn de afwegingen voor beide opties uiteengezet. Vaststaat dat uitbesteden van inhuur en instroom van dergelijke profielen via Yacht een vervullingsgraad van nagenoeg 100% oplevert en de werkdruk van de HR-keten binnen het ziekenhuiswezen met naar schatting 40% verlaagt. Hierdoor kunnen recruiters hun focus volledig richten op het aantrekken en behouden van zorgpersoneel; de handen aan het bed om wie het draait. En dat alles tegen dezelfde of zelfs lagere kosten.

Jan van Helden, operationeel directeur Yacht, onderdeel van Randstad Groep Nederland: “Zowel het transparant en interessant presenteren van rollen en opdrachten, als het werven van de juiste kandidaten, is een vak apart. Zeker gegeven de diversiteit van de benodigde capaciteit en variatie van opdrachten in een schaarse markt. Voor vergelijkbare organisaties kan het daarom interessant zijn de krachten te bundelen vanuit een netwerkgedachte, door met en voor elkaar het werven en ontwikkelen van mensen te organiseren. Een intermediair als Yacht Inhouse Services kan daarbij ontzorgen door te ondersteunen bij de ‘employer branding’, door gericht het arbeidsmarktpotentieel te ontsluiten en door mobiliteit tussen organisaties te stimuleren en begeleiden. Dit door nauw met opdrachtgevers te opereren, partnerships met diverse (niche) leveranciers aan te gaan en een pool van zzp’ers te onderhouden.”

UMCG: het eerste ziekenhuis dat de stap durfde te zetten

Vanuit deze gedachte heeft sinds 2021 het Universitair Medisch Centrum Groningen, de grootste werkgever van het noorden, de bemensing van de hele externe schil van de IT-afdeling (ruim 70 fte) uitbesteed aan Yacht Inhouse Services (YIS). Nochtans niet de makkelijkste functies om te vervullen. Het UMCG stapte vanuit een onoverzichtelijk aantal van zestig leveranciers over naar één enkele broker (bemiddelaar). Senior inkoper Willem Benak: “Jaarlijks gaven we ruim vijf miljoen euro uit aan externe inhuur die we eigenlijk Europees moesten aanbesteden. Met alle risico’s van dien. Samenwerken met YIS is wat dat betreft echt een succesnummer. Dat kunnen we verder doorvertalen naar andere percelen binnen het UMCG. We hebben hoe dan ook een grote stap in inkoopvolwassenheid van personele inhuur gezet.”

Enkele voordelen en resultaten voor het UMCG van de samenwerking met YIS:

  • Leveringsbetrouwbaarheid: YIS levert binnen de afgesproken termijn op 96% van alle aanvragen de juiste ICT’ers (de overige 4% binnen drie weken).
  • Kortere doorlooptijden: Aanleveren kandidaten binnen vijf dagen, wat voorheen gemiddeld elf dagen kostte.
  • Rechtmatige inhuur: Alle inhuur gebeurt 100% volgens geldende wet- en regelgeving (ook de screening, waaronder VOG).
  • Kostenbesparing: Besparing van bijna €9,- per uur per persoon op de inhuurtarieven bij de laatste zeventien ingezette IT’ers, ten opzichte van de oude tarieven.
  • Tijdsbesparing: Inhurende managers besteden 70% minder tijd aan inhuur-gerelateerde handelingen.

Dertig opdrachtgevers gingen het UMCG voor

Yacht Inhouse Services (YIS) is een dienstverleningsvorm van detacheringsbureau Yacht (volledig dochter van ’s werelds grootste HR-dienstverlener Randstad), die intern bij organisaties de volledige HR-verantwoordelijkheid van de externe schil op zich neemt. Een team van recruitmentspecialisten dompelt zich fulltime en langjarig onder in de organisatie en wordt ook echt onderdeel van die organisatie. Dit team neemt alle aan Human Resource verwante taken over. Al bijna dertig opdrachtgevers (grotendeels overheid) vinden in YIS al vele jaren dé samenwerkingspartner op het gebied van Total Workforce Management, oftewel volledige personele ontzorging vanaf de (toekomstige) behoeftestelling en het invullen van alle vacatures tot en met de verloning en administratieve afhandeling.

Adviesopdrachten bij vijf ziekenhuizen

Momenteel voert YIS adviesopdrachten bij een divers vijftal ziekenhuizen – van universitair tot regionaal en met omzetten van 7 tot 43 miljoen euro – over hun personele uitdagingen. Rode draad in ieders verhaal is behoefte aan efficiënte processen, aan kostenbesparing, aan leveranciersmanagement en aan partners met expertise in dit werkveld. Er is kortom behoefte aan grip op inhuur. Die grip geeft continuïteit, rust en overzicht in een stormachtige arbeidsmarkt, wat weer meer ruimte geeft aan de kernactiviteiten van ziekenhuizen. Voor betreffende zorgorganisaties kan YIS met een zogenaamde inhuurscan knelpunten en mogelijkheden in kaart brengen, als vertrekpunt naar zorgeloos inhuren. Ook en juist in tijden van schaarste.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.