Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Uitgaven niet-gecontracteerde wijkverpleging ruim verdubbeld’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Zilveren Kruis ziet de uitgaven voor niet-gecontracteerde wijkverpleging dit jaar meer dan verdubbelen. Niet-gecontracteerde aanbieders declareren driemaal zoveel uren zorg als gecontracteerde aanbieders.
fototaliafinance400.jpg
Foto: Fotolia

Dat zegt de zorgverzekeraar op basis

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Wat Sebastiaan zegt. Verzekeraars willen controle hebben. Het is niet gek dat aanbieders zich onttrekken aan de geldverslindende aanbestedingshorror. Dat is velen de 25% korting wel waard. En om de schuld nu op de indicerende wijkverpleegkundige te schuiven is pure schande. Dat is in strijd met de beroepseer. En waarom declareren ze meer uren? Wat is de doelgroep? Geef openheid over deze cijfers want nu is het uit de heup schieten en impliciete beschuldigingen die appeleren aan de onderbuik. Kom op Zorgvisie, wees journalistiek, vraag om de data!

    2. Lees alle reacties
    3. Tijdens het aanbestedingstraject wordt impliciet – en vaak zelfs expliciet – 'korting' geëist door de zorgverzekeraar. Dat betekent dat je wordt geacht om als zorgaanbieder 6 ton aan werk te verrichten tegen een vergoeding van 5 ton. Dat verschil zal ergens moeten worden terugverdiend. En over wiens ruggen kan dat anders dan over die van de mensen op de werkvloer en vooral de cliënten?

    4. Een duidelijke oorzaak voor de stijging is er m.i. wel. Zeker voor kleinere aanbieders zijn de kosten voor het inkoopproces, de bureaucratie, de budgettering, de controle door accountants, etc., hoger dan de opbrengsten uit contractering ondanks de hogere tarieven met een contract. Bovendien geeft niet contracteren 'bewegingsvrijheid' van de niet sympathieke bemoeizuchtige (vooral grote) zorgverzekeraars.
      Kortom, het beleid van overheid en zorgverzekeraars jaagt aanbieders in ongecontracteerde zorg. Dit is de GRUWEL van zorgverzekeraars omdat ze controle verliezen. We zullen dus de komende jaren heel veel machtsvertoon gaan zien om ongecontracteerde zorg de nek om te draaien. Te beginnen bij Zilveren Kruis die beweert dat "niet-gecontracteerde zorgaanbieders drie keer zoveel declareren". Overigens kunnen niet-gecontracteerde partijen wel tot 70% per uur efficiënter draaien.
      Nou Tweede Kamer, begin maar weer met vragen stellen, de zorgverzekeraars bieden u graag munitie.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.